Senioren Journaal van maandag 28 augustus

Financiële zorgcoach op huisbezoek

ABN Amro zet steeds vaker financiële zorgcoaches in die de klant gratis thuis komen helpen.“De meesten melden zich telefonisch bij ons, via de seniorenlijn.” Intussen zijn er bij de bank meer dan honderd zorgcoaches.

Drie ton voor Zo Willen Wij Wonen

De stichting Zo Willen Wij Wonen in de provincie Groningen heeft voor haar plannen voor alternatieve ouderenhuisvestiging groen licht gekregen voor de voorlopig zes projecten. Het gaat om een bijdrage van 300.000 euro.

Veel ‘vergeten’ pensioenen

In Nederland zijn er zo’n 450.000 ’vergeten’ pensioenpotjes: Pensioenen die klaar staan om uitgekeerd te worden, maar waarvan de eigenaar spoorloos is. Een groot deel ervan is minder dan €100 per jaar waard.

Eén straat meer dan 15 wijkzorgaanbieders

In vier flats aan de Lintveldebrink in Enschede-Zuid zijn meer dan vijftien aanbieders van wijkverpleging actief. “De politiek moet keuzes maken of ze door wil met dit systeem. Het huidige beleid loopt hopeloos achter.”

Doorstroomcoach hoeft hier niet aan te bellen

Het plan van de gemeente Zwolle om ouderen met een groot huis te verleiden kleiner te gaan wonen leidde tot een storm van kritiek. “Kijk ons uitzicht, dan gaan we toch zeker niet naar een onbetaalbaar appartementje verhuizen?”

Achterhoekbank om wakker te schudden

Zes Achterhoekse zorginstellingen gaan met een Achterhoekbank de regio in om mensen in gesprek te laten gaan over ouder worden. Deze bank  staat bijvoorbeeld bij evenementen, open dagen, vergaderingen en festivals.

Geef mantelzorgers een rol in het ziekenhuis

Zorgprofessionals moeten familie van patiënten serieus nemen, aldus de auteur van een boek over compassievolle zorg in familieverband: betrek familie bij intensieve of langdurige zorgprocessen.

Elke leeftijd nieuwe uitdagingen

“Ik zie er tegen op om ouder te worden. Bovendien voel ik me niet oud. Hoe kan ik dat beter accepteren?” Volgens een psycholoog helpt het om je focus te verleggen en de positieve kanten van ouder worden te benadrukken.

Via bingo mensen bij elkaar brengen

“Wij zijn zelfstandig, nergens bij betrokken. Niet iedereen wil voor vertier naar een instelling of ergens bij horen.” Hoe Senioren Bingo Enkhuizen mensen met elkaar in contact wil brengen, zonder verplichtingen.

Dirk (80) figuurzaagde zijn leven

Jarenlang overwoog Katwijker Dirk de Jong (80) om zijn levensverhaal op te schrijven. Maar omdat hij handiger is met zijn gereedschap dan met een pen, heeft hij zijn herinneringen in gefiguurzaagde vorm opgetekend.