Achterhoekbank om wakker te schudden

Zes Achterhoekse zorginstellingen vragen meer aandacht voor het ouder worden. Dat is hoognodig, vinden ze volgens dagblad de Gelderlander.. In 2040 is bijvoorbeeld het aantal 90-plussers bijna verdrievoudigd, terwijl er minder mantelzorgers en zorgverleners zijn.

Zorgverleners gaan het komend jaar met een bankstel de regio in om mensen in gesprek te laten gaan over ouder worden. Deze Achterhoekbank staat bijvoorbeeld bij evenementen, open dagen, vergaderingen en festivals. Bezoekers worden uitgenodigd op het bankje te gaan zitten voor een gesprek.

Al jarenlang wordt gewaarschuwd voor vergrijzing en vergroening in de Achterhoek. Het aantal ouderen groeit, terwijl het aantal zorgverleners juist daalt. De regio loopt hierin landelijk voorop. In 2030 is 30 procent van de Achterhoekers ouder dan 65 jaar.

Zelf zorg organiseren

“Bijna iedereen gaat ervan uit dat het wel goed komt met de zorg. We hebben altijd gedacht vanuit verworven rechten. Maar we moeten steeds meer de noodzaak voelen om de zorg zelf te organiseren”, aldus de zorginstellingen in de Gelderlander.

Positieve boodschap

“Er zit ook een positieve boodschap achter: we moeten meer zelf doen, krijgen zelf de regie en zijn niet meer afhankelijk van zorgverleners. Maar dan moet je wél helder hebben hoe we oud willen worden.