Elke leeftijd nieuwe uitdagingen

Ik zie er tegen op om ouder te worden. Bovendien voel ik me niet oud. Hoe kan ik dat beter accepteren? In Telegraaf Spreekuur gaat psycholoog Nine Gramberg (OpenUp )in op die vraag.

“Vaak vinden we ouder worden vervelend omdat we er een negatieve associatie mee hebben. Als we denken aan ouder worden, denken we aan ons lichaam dat misschien niet meer zo goed werkt, aan grijze haren of vergeetachtigheid. Gek genoeg leggen we niet de nadruk op wat juist beter gaat nu we ouder worden. Zo weet je misschien beter wat je wilt en maakt het je minder uit wat de groep vindt of doet en kies je makkelijker voor jezelf.”

Focus op fijne veranderingen

Het helpt om je focus te verleggen en de positieve kanten van ouder worden te benadrukken, aldus de psycholoog in de Telegraaf. “Focus op de groei die je doormaakt en de fijne veranderingen die plaatsvinden in plaats van de negatieve dingen.” Mensen worden ouder, daar kunnen we niet omheen, schrijft Gramberg. “Maar elke leeftijd kent nieuwe uitdagingen, veranderingen en groei. Dat is alleen maar mooi. Ook met een bos grijze haren – of zonder haar.”