Graag meer hofjes met redelijke sociale huur

Het plan van de gemeente Zwolle om ouderen met een groot huis te verleiden kleiner te gaan wonen leidde deze zomer tot een storm van kritiek, aldus dagblad de Stentor. “Kijk ons uitzicht, dan gaan we toch zeker niet naar een onbetaalbaar appartementje verhuizen?”

Pakweg 12.000 huizen met minimaal vijf kamers en appartementen met minimaal vier kamers worden nu bewoond door stellen of alleenstaanden. Het actieplan waarin gerept wordt over een doorstroomcoach verhuisvergoeding en voorkeursrecht deed nogal wat stof opwaaien. Lezers reageerden overwegend kritisch. Een breed gedeeld commentaar: ouderen wonen nu relatief goedkoop en willen dat niet inwisselen voor een duurdere kleinere woonruimte.

Een 76-jarige uit Zwolle-Zuid zegt in de Stentor: “Prachtig uitzicht over de wetering achter ons huis en het groen. Dan gaan we toch zeker niet naar een onbetaalbaar appartementje in een woonkolos verhuizen? Nee die doorstroomcoach krijgt een heidens karwei.” Over verkassen wil de zeventiger best nadenken maar dan naar een seniorenwoning met tuin en tegen acceptabele maandlasten. “Zorg dat er meer seniorenhofjes komen met redelijke sociale huur”, geeft hij de gemeente mee. “Verplicht projectontwikkelaars te bouwen voor de grijze massa. En zorg dat in appartementencomplexen de begane grond voor ouderen is zodat ze niet met een rolstoel of rollator naar boven hoeven.”

Zwolse Seniorenraad

De Zwolse Seniorenraad waarin allerlei ouderenorganisaties verenigd zijn heeft meegedacht bij het opstellen van het actieplan. Deze club juicht een informatie- en communicatiecampagne toe om ouderen bewust te maken van doorstroommogelijkheden. Dat wil de gemeente Zwolle op meerdere manieren doen staat in het plan waarvoor 100.000 euro uitgetrokken wordt.

Voorsorteren voor je 80 bent

“Het is niet het ei van Columbus maar alle beetjes helpen”, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, in de Stentor. “Het is natuurlijk geen plicht te verhuizen. Voor mensen die wel willen maar er enorm tegen opzien kan deze hulp een steuntje in de rug zijn. Je ziet vaak dat wanneer de kinderen het huis uit zijn de ouders er blijven wonen. Tot ze 80 zijn en dan wordt verhuizen ineens acuut. Het kan handig zijn om al eerder voor te sorteren.’’