Senioren Journaal van vrijdag 27 januari

Win-win-win senior, student en mantelzorger

“Roommit plaatst studenten in huis bij senioren, om zo samen een warm thuis te hebben. We willen zo de kwaliteit van leven van senioren, studenten en mantelzorgers verbeteren”, zegt deze start-up.

Hele basis is wegbezuinigd

“Het wordt ouderen onmogelijk gemaakt om op een eerlijke manier ouder te worden.” Dat stelt Willem Bakker, mantelzorger en actief in Ouderennetwerk West- Friesland en Raad van Ouderen.

Iedereen wordt mantelzorger

Het volledig pakket thuis (verpleegzorg) is in opmars, er moeten geclusterde seniorenwoningen komen en zorgzame en vitale buurten. En: Het is niet de vraag óf je mantelzorger wordt, maar wanneer.

Honkvast ook al slinkt voorzieningenniveau

Voor steeds meer ouderen zitten de voorzieningen op behoorlijke afstand, blijkt uit onderzoek van DataFryslân. “Tegelijkertijd blijkt dat de bereidheid om te verhuizen klein is. Dat is best zorgelijk.’’

Lagere huur jongere dienstbare bewoners

Zaanstad brengt locaties in kaart die kansrijk zijn voor ‘knarrenhofjes’. Maar de corporatie ziet ook veel in een vermenging van jong en oud, waarbij jongere bewoners minder huur betalen als ze zich dienstbaar maken.

Oudere patiënt ernstig gedupeerd

De introductie van marktwerking in de zorg heeft een probleem gecreëerd dat momenteel leidt tot een situatie waarbij de oudere patiënt met multiproblematiek ernstig gedupeerd wordt, zegt een neurochirurg.

Huizenmarkt sluit totaal niet aan op wensen

Veel senioren willen best verhuizen. Ze willen geen appartement, maar een woning op de begane grond met een tuintje, en toch dicht bij voorzieningen. En liefst ook iets overhouden als aanvulling op het pensioen.

DigiD belooft beterschap

Veel senioren maken gebruik van DigiD, maar klagen ook over de gebruiksvriendelijkheid ervan. Maar de beheerder van DigiD belooft beterschap: er wordt hard gewerkt aan het versimpelen.

Koud douchen en droog brood eten

Door zorgfraude verdwijnen miljoenen euro’s aan belastinggeld. NRC beschrijft hoe een echtpaar (86 en 85 jaar) te maken kreeg met een klein zorgbureau dat ‘zeer slechte’ zorg leverde en tienduizenden euro’s onterecht declareerde.

Veel angst om in de schulden te raken

Ouderen horen allemaal op het nieuws rampverhalen over stijgende energieprijzen en daar gaan ze naar handelen uit angst om schulden te maken en vervolgens hun kwijt te raken, merkt Vereniging Humantias in Amsterdam.

Klaverjassen goed tegen dementie

Een combinatie van gezonde levensstijlkeuzes, zoals goed eten, regelmatig sporten, kaartspelletjes spelen en minstens twee keer per week sociaal contact, kan helpen de snelheid van geheugenverlies te vertragen.

Met te weinig genoegen nemen

Financieel kwetsbare ouderen zijn slecht op de hoogte van regelingen die hun portemonnee ten goede komen. De gemeente Hollands Kroon onderschrijft die bevinding van de Nationale Ombudsman en gaat ermee aan de slag.

Moet ik dan op Mantelzorg Tinder date?

“Conny, please, kom in actie.” Open brief aan minister Helder over de druk op de mantelzorg. “Moet ik over 25 jaar op een soort van Mantelzorg Tinder date? ‘77-jarige vrouw zoekt leuke man, die haar wil verzorgen.’”

Laat die pensioenleeftijd eens los

Met pensioen gaan op een vastgepinde leeftijd (67 jaar) doet de maatschappij geen goed, vinden ze bij KlusHeeren: Geef ouderen de vrijheid om deels door te werken als ze dat willen.

Schrik van premiestijging uitvaartverzekering

Klanten van de Enschedese uitvaartverzekeraar Ardanta zijn zich rotgeschrokken een extreme stijging van hun premie. Hun maandbedrag gaat met 50 procent of meer omhoog.