Schrik van premiestijging uitvaartverzekering

Klanten van de Enschedese uitvaartverzekeraar Ardanta zijn zich volgens dagblad Tubantia rotgeschrokken van een extreme stijging van hun premie. Hun maandbedrag gaat met 50 procent of meer omhoog. Volgens Ardanta is het nodig vanwege stijgende kosten en hoge inflatie.

Vijftig procent echt te gek

Enschedeër Herman Klaver (81) betaalt al sinds 1965 voor een uitvaartverzekering voor hem en zijn vrouw. Hij sloot de polis een paar jaar na hun huwelijk af. “Met ingang van het nieuwe jaar is onze premie met 50 procent verhoogd! Onze gezamenlijke premie was 40,61 euro per maand en is nu ineens 64,65 per maand. Dat alles duurder wordt, snap ik ook wel. Dus ook een uitvaart. Maar 50 procent vind ik echt te gek. Ik kan dan zeker straks een hele dure kist kopen. Maar zo werkt het vast niet.”

Doden klagen niet

Op internet wordt volgens Tubantia steen en been geklaagd, ook bij het consumentenplatform Radar. Daar wordt zelfs ‘een stijging van 134 procent’ gemeld. “Ik heb om opheldering gevraagd. De dekking voor mijn uitvaart gaat met 14,3 procent omhoog. Maar mijn premie veel meer: van 17,46 euro naar 40,88 per maand.” Anderen claimen geïrriteerd zelfs een nog hogere premiestijging. Een van hen sarcastisch: Het is al eeuwen bekend, doden klagen niet.”

Indexering van de kosten

De reden voor de premiestijging is de indexering van de uitvaartkosten. Wordt een uitvaart duurder, dan wordt automatisch de dekking daarop aangepast. Zodat mensen de uitvaart krijgen waarvoor ze premie betalen en de nabestaanden niet met een fikse rekening achterblijven. Maar als de dekking wordt verhoogd, stijgt ook de premie. En dit jaar is een uitvaart uitzonderlijk veel prijziger geworden, zegt Ardanta tegen Tubantia.