Iedereen wordt mantelzorger

“Het is niet de vraag óf je mantelzorger wordt, maar wanneer.” Dat zegt Marieke Timmer van zorgkantoor Zorg en Zekerheid in het Leidsch Dagblad.

Anne Leemhuis voorzitter van regionale zorgkoepel Avant: “Wij hebben zoveel kennis in huis over hoe om te gaan met mensen met dementie. Die kennis gaan we actiever verspreiden”.

Met familie op tijd nadenken

De rol van mantelzorgers – die nu vaak al overbelast zijn – wordt nog belangrijker, aldus Timmer, Leemhuis en ook Daniëlle van Veen, bestuurder van HOZO in Hillegom. En ouderen en hun familie moeten op tijd nadenken over een woning waarin ze oud kunnen worden.’ Belangrijk is dat er meer ‘geclusterde seniorenappartementen komen. Door bij elkaar te wonen, is de zorg efficiënter te regelen en kunnen ouderen elkaar helpen. “Wij praten daarom met gemeenten en corporaties”, zegt Van Veen.

Zorgzame en vitale woonbuurten

Onlangs sloten Hillegom, Lisse en Teylingen samen met zorgorganisaties en woningverhuurder Stek een overeenkomst over het realiseren van zorgzame en vitale woonbuurten. “Veel meer dan voorheen moeten we samenwerken”, benadrukt Van Veen in het Leidsch Dagblad.

Verpleegzorg thuis

Het verpleeghuis wordt steeds meer een plek voor als het thuis echt niet meer gaat. Voor de groep waarbij het net aan nog wel gaat, is het ‘volledig pakket thuis’ (vpt) in opmars. “We kijken naar de taakverdeling. Wat doet de zorg en wat kan welzijn betekenen? Maar ook: wat kan de cliënt nog zelf en hoe kunnen familie en mantelzorgers ondersteunen? Misschien kan de huishoudelijke hulp die er toch is, helpen bij de maaltijd? Dan hoeft er geen zorgmedewerker speciaal voor te komen. Ik verwacht dat we met vpt grote stappen kunnen nemen zodat mensen toch de zorg ontvangen die ze nodig hebben.”