Win-win-win senior, student en mantelzorger

“Roommit plaatst studenten in huis bij senioren, om zo samen een warm thuis te hebben. We willen zo de kwaliteit van leven van senioren, studenten en mantelzorgers verbeteren.” Dat zeg Jula van den Akker, co-founder van de landelijk werkende Eindhovense start-up Roommit.

De student betaalt huur, maar doet ook activiteiten voor of samen met de senior. “Denk hierbij aan samen een kaartje leggen of een kop thee drinken, maar ook de kliko buiten zetten of een boodschapje meenemen.”

Uitgebreide kennismaking

“Als er een senior is met interesse (en waarschijnlijk een hoop vragen) nemen wij eerst uitgebreid de tijd voor een huisbezoek. Op die manier kunnen we alle vragen van de senior, maar ook van de eventuele mantelzorger beantwoorden. Daarnaast is het voor ons een kans om achter de specifieke wensen van de senior (en mantelzorger) te komen en om de eventuele woonruimte (een kamer is voldoende) van de student te bekijken. We bespreken dan ook de huurprijs.”

Van beide kanten een klik

“Wanneer de senior inderdaad een student in huis zou willen, gaan wij op zoek naar circa drie studenten die voldoen aan de wensen van de senior. Samen met deze studenten komen wij dan nogmaals op bezoek, om kennis te maken en om te voelen of er inderdaad van beide kanten een klik is.”

Ontzorgen met de papierwinkel

“Indien deze klik er is dragen wij zorg voor de papierwinkel: het huurcontract, de geheimhoudingsplicht voor de student, maar ook de afspraken omtrent de activiteiten die de student uitvoert voor de senior.”

Regelmatig evalueren

“Bij groen licht gaat de student daadwerkelijk verhuizen. Wij vinden het belangrijk om een vinger aan de pols te houden en plannen daarom ook frequente evaluaties in. Gaat alles naar wens van beide kanten? Zo niet kijken we samen naar een oplossing.”

Minder eenzaam

Volgens Roommit gaat het om een oplossing waardoor senioren langer thuis kunnen wonen, minder eenzaam zijn en mantelzorgers ontlast worden en is er ook een belang voor de zorgorganisaties. Wat dit in de praktijk betekent? Voor de senioren: “Er komt een student bij hen wonen, waardoor ze minder eenzaam zijn. De student kan veel voor hen betekenen, maar ook zeker andersom. Hoe waardevol is het dat er na een lange dag toch even geïnformeerd wordt naar je tentamen.”

Bezoek in plaats van zorgen

Betekenis voor de mantelzorgers: “Er is bijna altijd iemand thuis bij hun ouder. Dit werkt heel geruststellend. Mantelzorgers voelen zich minder schuldig als ze het een keer te druk hebben. Ze hoeven niet te checken of vader of moeder wellicht gevallen is, maar niet binnen bereik van de telefoon is. Ze hoeven niet ‘s avonds laat over straat om nog even naar de printer te komen kijken of de kliko buiten te zetten. De student kan ook achteruitgang bij de ouder signaleren. Dochters en zonen kunnen weer op bezoek gaan bij hun ouders, in plaats van zorg verlenen.”

Extra handjes

Roommit richt zich ook op zorgorganisaties. “De druk op de zorg en vooral de druk op de eerstelijns zorg; huisartsen, thuiszorgorganisaties, is enorm. Door deze extra handjes heeft dit ook zeker een positieve invloed op de zorg. Taken waar ze nu geen of nauwelijks tijd voor hebben; juist dat praatje wat zo nodig is of het verzorgen van de maaltijd, worden door de studenten uit handen genomen.”

Tekort aan woonruimte

Het belang voor de studenten: “Er is een schreeuwend tekort aan woonruimte onder studenten. Maar liefst zevenentwintigduizend studenten zijn op zoek naar een kamer. Daarnaast kunnen ze betekenisvol zijn voor een ander en ook samen met de senior een warm thuis creëren.”