Senioren Journaal van donderdag 2 november

Kwart van werkenden wil langer door

Ruim een op de vier Nederlanders zegt dat hij wil doorwerken na zijn pensionering. Het gros van de werknemers juicht het ook toe als ouderen blijven na de pensioendatum.

Waar zijn nou toch die knarren gebleven?

Jarenlang werd in Enschede naar een locatie gezocht voor een knarrenhof. De bouw is nu behoorlijk op streek, maar nog maar voor de helft van de 27 woningen hebben bewoners getekend. Terwijl er 200 leden zijn.

Laatbloeiers vieren het leven

Een uitverkocht TivoliVredenburg in Utrecht was het toneel van de eerste editie van Laatbloeiers. Ruim 1200 zestigplussers gingen – aan de hand van talkshows, muziek, theater en meer – in gesprek over het thema ‘generaties’.

Ook voor koophuizen doorstroommakelaar

Als in Leiden de proef met een doorstroommakelaar voor senioren in sociale huurwoningen slaagt, volgt direct een onderzoek naar de mogelijkheid dit ook voor koopwoningen te gaan doen.

Oudere patiënt kan best digitaal betalen

Moet bij een ziekenhuis contant betalen mogelijk blijven? Een ziekenhuisbestuurder hoort “vanuit onze geriaters, die een goed beeld hebben van de patiënten, zeker niet dat ouderen onvoldoende mee kunnen komen in de digitale wereld. Dat is invulling.”

Kwaliteit van leven voorop

Artsen worden nog steeds ‘genezend’ opgeleid. “Voor de specialist ouderengeneeskunde staat de kwaliteit van leven van patiënten voorop.” De uitdaging: het beste voor de patiënt en naasten te vinden.

Betere gezondheid door vrijwilligerswerk

Werk, vrijwilligerswerk, mantelzorg of onderwijs hebben een positieve impact op de gezondheidsbeleving van oudere volwassenen. Dit blijkt uit onderzoek onder duizend Nederlanders van 55 jaar en ouder.

Subsidieronde collectieve wooninitiatieven

De provincie Zuid-Holland stelt dit najaar 2023 €75.000 beschikbaar voor de planvorming voor (innovatieve) collectieve wooninitiatieven. Met het geld kan een professionele begeleider worden ingeschakeld.

Niet veel indexatie te verwachten

Ondanks een daling in oktober is de dekkingsgraad van de pensioenfondsen nog altijd een stuk rooskleuriger dan de afgelopen jaren. Maar per 1 januari 2024 is geen mooie indexatie te verwachten. Gepensioneerden die klagen, hebben volgens een pensioenadvocaat gelijk.

Alom tevredenheid

“Mooie appartementen, inclusief eten, huishoudelijke hulp, wassen, strijken en zorg, plus drie keer per week activiteiten”, meldt een Telegraaf-lezer over een seniorencomplex bij haar in de buurt. “Dat alles voor inleveren van de AOW.”