Betere gezondheid door vrijwilligerswerk

Nederland zou oudere volwassenen die meer willen bijdragen aan de samenleving door middel van werk of vrijwilligerswerk, beter kunnen benutten. Veel oudere volwassenen in Nederland hebben een grote behoefte om (meer) deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten. Aldus een onderzoek waarover Skipr bericht.

Werk, vrijwilligerswerk, mantelzorg of onderwijs hebben een positieve impact op de gezondheidsbeleving van deze groep. Daarnaast zouden er 267 miljoen extra vrijwilligersuren beschikbaar kunnen komen wanneer ouderen die meer willen doen, hier ook de kans voor krijgen. Wanneer volwassenen ouderen zich kunnen inzetten voor werk of vrijwilligers werk verbetert hun individuele en collectieve welzijn. Een groot deel van de oudere volwassenen in Nederland staat hier voor open.

Uit vrije wil

Zo geeft 8 procent van de oudere volwassenen aan op dit moment niet te werken maar dit wel te willen, aldus Skipr. Niet uit financiƫle noodzaak, maar uit vrije wil. Daarnaast wil 19 procent van de oudere volwassenen die op dit moment niet actief zijn, graag onderwijs volgen en wil 24 procent vrijwilligerswerk doen. Dit blijkt uit onderzoek van het McKinsey Health Institute onder duizend Nederlanders van 55 jaar en ouder.