Senioren Journaal van woensdag 15 februari

Met gemeente op zoek naar nieuwe liefde

De gemeente Heerlen gaat alleenstaande ouderen helpen (met bijvoorbeeld speeddaten) bij het vinden van een partner. De wethouder van ouderenbeleid kwam op het idee tijdens bezoeken aan activiteiten voor ouderen.

Beep for Help binnen half uur op de stoep

Met de app Beep for Help staat er in Amsterdam binnen 30 minuten iemand op de stoep voor een klusje. “Wij bieden ouderen hulp op het moment dat zij het nodig hebben.”

Hulp leefconsulent, wooncoach en makelaar

In Amersfoort zijn de regelingen voor een betere doorstroming op de woningmarkt een groot succes. Hulp en advies bij zowel huur als koop, met inzet van wooncoach en leefconsulent en samenwerking met makelaars.

Digitale dagbesteding in Veldhoven

In Veldhoven wordt senioren binnenkort digitale dagbesteding aangeboden. Sociale, creatieve en beweegactiviteiten vanachter een beeldscherm. Zoals de krant doornemen, geheugenspellen of gymmen.

Verhuizen zou een voordeel moeten bieden

“Het echte probleem voor ouderen is blijkbaar niet hun woongenot, maar een tekort aan alternatieve woonvormen. Verhuizen zou een voordeel moeten bieden. Dwang is een beschuldigende benadering”, stelt demograaf prof. dr. Jan Latten.

Friesland zorgzame wijken en buurten

Nergens in Nederland wordt op deze schaal provincie breed samengewerkt om deze uitdaging aan te gaan.” In Friesland gaat een Taskforce Wonen en Zorg aan de slag. Belangrijk onderwerp: zorgzame wijken en buurten.

Zorg die met je mee beweegt

In Maastricht is Het Gastenhuis in aanbouw, een ‘kleinschalig thuis’ voor mensen met dementie. “Bewoners bepalen zelf hoe zij leven, de zorg beweegt met hen mee, in plaats van andersom.”

Social Hub krijgt steeds meer vorm

De Social Hub in Barendrecht krijgt steeds meer vorm. “De ontmoetingsruimte in het dienstencentrum wordt het bruisend hart van de wijk, voor jong en oud.”

Bewakingsbeelden nepbankmedewerker

De politie heeft bewakingsbeelden verspreid van een man die pint met een gestolen bankpas. Die werd door een nepbankmedewerker ontvreemd bij een 86-jarige vrouw in Deurne.

Veel extra geschikte woningen nodig

Voor het explosief groeiend aantal ouderen zijn tot 2040 480.000 extra geschikte woningen nodig. “De afgelopen jaren is hier onvoldoende voor gebouwd waardoor doorstroming onvoldoende op gang komt.”

Thuiszorg voorkomt brand

Een thuiszorgmedewerkster voorkwam dinsdagochtend nog net brand bij een 85-jarige dame met dementie in Baarn. Er was een sterke gaslucht, er stond natte was op een hoog aan staande gaskachel.

Biljarters vieren het leven

Twintig man telt de biljartclub van Bornerbroek, ze hebben een machtig mooie band en vieren het leven. De jongste is 73, de oudste 89. “Het zou mooi zijn eens een jaar mee te maken zonder dat iemand overlijdt.”

Erkennen dat werk te zwaar is geworden

“Net 63 jaar geworden en bijna 35 jaar in de ouderenzorg aan het werk, wordt het te zwaar.” Belangrijk is op tijd te erkennen dat het werk inderdaad te zwaar is geworden en hoe je nog wel een steentje kunt blijven bijdragen.

Gratis OV graag ook voor de AOW’ers

“Interessant, gratis ov voor de laagste inkomens”, schrijft een AD-lezer over de plannen van PvdA en GroenLinks. Maar helaas wordt een grote groep vergeten: de gepensioneerden.