Senioren Journaal van maandag 9 oktober

Seniorenagenda met acht actielijnen

“In de seniorenagenda sorteren we voor op vergrijzing. Het vraagt om aanpassingen zodat alle Alkmaarders mee kunnen blijven doen.” Met alle informatie óók op papier. En een seniorenpanel, “dan praten we niet alleen over mensen, maar ook met mensen”.

70+ wil nog genieten en huis dat daarbij past

In een nieuwbouwwijk in Heerhugowaard komt een hofje met zestien patiobungalows voor senioren. “Zeventigplussers van tegenwoordig golfen, tennissen en reizen. Ze willen nog genieten en ze willen een huis dat daarbij past.”

Bankinformatiepunten nog niet druk

Afgelopen maanden is een pilot uitgevoerd met bankinformatiepunten in 10 gemeenten. De doelstellingen zijn behaald. Alleen het streefaantal bezoekers van gemiddeld 2 per uur per locatie is niet gerealiseerd.

Niet terug naar 25m2 per kamer

‘Hoera, de verzorgingshuizen schijnen weer terug te komen, nadat we ze eerst hebben afgebroken.” Hopelijk wordt er dan ook meteen behoorlijk geïnvesteerd in de woonkwaliteit “en gaan we niet terug naar 25 m2 per kamer.”

Seniorenraad in ere herstellen

De ouderenbonden in Goes zien niks in de manier waarop ze van de gemeente mogen meepraten: de vroegere seniorenraad moet in ere hersteld. “Wij willen onze mening geven, vóór het naar het politieke niveau gaat.”

Gelukkig heel veel ouderen bij A12

“Niet zij, maar wij, de oudere generatie, horen daar te staan”, aldus een A12-supporter. “Wij die konden profiteren van de opkomende economie en welvaart en hebben onvoldoende gedaan om de huidige klimaatcatastrofe te voorkomen.”

Veel minder 100-jarigen dan andere landen

Waar Nederland in lijstjes steevast goed scoort wat betreft inkomen, geluk en kwaliteit van leven, staan we in Europa op een karige 19de plek als het om het aantal 100-jarigen gaat. Roken is een belangrijke reden.

Schaduwzijden marktwerking aanpakken

De Raad van Ouderen pleit voor een maatschappelijk verdienmodel in plaats van het winstmodel van de marktwerking in de ouderenzorg. De Raad roept de politiek op om de “schaduwzijden van de marktwerking voortvarend aan te pakken”.

Niet iedereen blij met verhuiscoach

“Ik weet niet of ik blij zou zijn als er een verhuiscoach bij mijn ouders aan de deur staat als er een zorgvraag is”, zegt een raadslid in Dijk en Waard. De wethouder wijst erop dat in andere gemeenten positieve ervaringen zijn opgedaan met verhuiscoaches.

Zijn ouderenpartijen wel levensvatbaar?

Is er noodzaak voor een ouderenpartij? Jan Nagel, erevoorzitter van 50Plus, zegt zonder aarzeling: ja. Volgens hoogleraar Ferry Koster heeft zo’n partij wel een duidelijk kompas nodig. 50Plus heeft zaterdag alsnog een lijsttrekker gekozen: Gerard van Hooft.