Niet iedereen blij met verhuiscoach

De gemeente Dijk en Waard gaat ouderen niet dwingen om te verhuizen van eengezinswoningen naar appartementen in de buurt van voorzieningen. “Dat kunnen we niet en dat willen we niet”, benadrukt wethouder Annette Groot in het Noordhollands Dagblad.

Het stimuleren dat ouderen doorstromen naar kleinere appartementen, zodat eengezinswoningen door jongeren kunnen worden bewoond, is één van de speerpunten in de nieuwe woonzorgvisie. Belangrijk is verder dat het aanbod aan geschikte woningen – voor ouderen, maar ook voor andere doelgroepen – de komende jaren flink toeneemt. Ook zou de gemeente kunnen helpen bij het toestaan van mantelzorgwoningen of preventieve mantelzorgwoningen.

Femke Lammerts (VVD) ziet weinig in verhuiscoaches die ouderen moeten helpen die eventueel willen verhuizen. “Ik weet niet of ik blij zou zijn als er een verhuiscoach bij mijn ouders aan de deur staat als er een zorgvraag is.”

Positieve ervaringen

Wethouder Groot maakte volgens het Noordhollands Dagblad duidelijk dat de verhuiscoach alleen langskomt als ouderen tijdens een gesprek met een Wmo-consulent zelf aangeven dat ze willen verhuizen. “We respecteren ieders keuze. Maar vergist u zich niet. Er zijn heel veel mensen die wel willen verhuizen, maar die bijvoorbeeld niet weten of ze het kunnen betalen.” Volgens haar zijn er in andere gemeenten positieve ervaringen opgedaan met verhuiscoaches.