Zijn ouderenpartijen wel levensvatbaar?

Tegen de achtergrond van de perikelen bij 50Plus geven 50Plus-erevoorzitter Jan Nagel en hoogleraar Ferry Koster in de Telegraaf hun mening over de levensvatbaarheid van ouderenpartijen.

Is er noodzaak voor een ouderenpartij. Jan Nagel, erevoorzitter van 50Plus, zegt in zonder aarzeling: ja. “Andere partijen zijn vooral met andere zaken bezig en niemand komt goed voor de ouderen op.”

Geen rollators op de A12

“Er is geen vakbond die acties voor ze voert en zelf gaan ze niet de A12 met rollators blokkeren. Daarom werd 50Plus opgericht.” De noodzaak voor een ouderenpartij is er volgens Nagel onveranderd. “Andere partijen hebben hun eigen thema’s tot inzet van de verkiezingen gemaakt (klimaat, milieu, asielbeleid, migratie, het gezin). Bij de potentiële 50Plus-kiezers staan de pensioenen bovenaan, zelfs drie keer hoger dan bij andere grote partijen.”

Geruzie moet ophouden

Maar de partij zal wel moeten veranderen, schrijft Nagel in de Telegraaf, met een nieuw strak reglement waarmee te besturen valt zonder de interne democratie geweld aan te doen. “En het geruzie moet onmiddellijk ophouden. Met een nieuwe aansprekende lijsttrekker kan een ouderenpartij – ook 50Plus – levensvatbaar en succesvol zijn.”

Bestuur als probleem

Voor prof. dr. Ferry Koster (hoogleraar Werk en Instituties) is het niet de vraag of er ruimte is voor een ouderenpartij, maar of zo’n partij in staat is ouderen te vertegenwoordigen en aan zich te binden. “Het probleem zit niet in de achterban of de potentiële kiezers. Keer op keer ligt het probleem bij een bestuur dat moeite heeft iedereen door één deur te krijgen.”

Kompas om op te varen

Een ouderenpartij met toekomst moet een kompas vinden om op te varen, schrijft Koster in de Telegraaf. “Dat gaat verder dan iets algemeens als ’opkomen voor de belangen van ouderen’ en dient zich duidelijk te onderscheiden van andere partijen. Dat betekent het maken van heldere keuzes en werken aan de interne organisatie.”

Gerard van Hooft lijsttrekker 50Plus

Intussen is de Brabander Gerard van Hooft is alsnog tot lijsttrekker van 50Plus gekozen. Hij kreeg 51 procent van de stemmen. Bestuurskandidaat Ellen Verkoelen, gemeenteraadslid in Rotterdam, bleef steken op 48 procent.