Soms drie prikken in 1 maand

Wie tussen de 63 en 66 jaar is, kan volgens het AD deze maand wel drie oproepen voor een vaccinatie in de brievenbus vinden.

Huisartsen hebben vaak deze maand al inentingsrondes tegen de griep, bij de GGD kan geprikt worden tegen corona en de specifieke leeftijdscategorie krijgt ook nog een oproep voor een vaccinatie tegen pneumokokken.

Huisarts en GGD

De oproep voor de coronavaccinatie komt van het RIVM en die inenting wordt nĂ­et door de huisarts gezet, maar door de GGD. Mensen tussen 60 en 70 jaar moeten daarvoor zelf een prikafspraak maken. Wie dat al heeft gedaan en daardoor straks de drie inentingen vrij kort op elkaar dreigt te krijgen: dat geeft niet, stelt Chantal Rovers, hoogleraar Uitbraken van Infectieziekten van het Nijmeegse Radboudumc, in het AD.

Geen nadelen

Onderzoek wijst uit dat wie de griep- en coronaprik tegelijk krijgt mogelijk wat minder antistoffen aanmaakt. Maar er is volgens haar geen bewijs dat de bescherming tegen de ziektes daardoor afneemt. Beter de inentingen kort achter elkaar halen dan niet, is haar devies. Er zijn geen nadelen verbonden aan het tegelijk prikken, zegt ook het RIVM.