Seniorenagenda met acht actielijnen

“Extra aandacht voor senioren is logisch als we kijken naar de verwachting voor de komende jaren”, zegt de WmoRaad Alkmaar in het Noordhollands Dagblad. De gemeente komt met een seniorenagenda.

“In de seniorenagenda sorteren we voor op vergrijzing. Het vraagt om aanpassingen zodat alle Alkmaarders mee kunnen blijven doen”, zegt wethouder Arie Epskamp. “Er is al van alles geregeld voor senioren rond sport, armoede en leefbaarheid, maar het vertoont geen samenhang. Dat hebben we nu samengebracht in acht actielijnen.”

Seniorenlabels woningen

De woningmarkt zit op slot en de doorstroom naar een kleinere woning is vaak niet mogelijk. De wethouder ziet volgens het Noordhollands Dagblad heil in het invoeren van seniorenlabels. “Bepaalde woningen en complexen toewijzen aan en geschikt maken voor senioren. Gelijkvloers, een tweede toilet, brede doorgangen en de mogelijkheid om zorg dichtbij in te kopen.”

Vergrijzing als kans

WmoRaad Alkmaar drukt de gemeente op het hart dat ze vergrijzing niet alleen als probleem moeten zien. “Zie het ook als kans. Veel ouderen zijn nog heel vitaal en willen zich graag ergens voor inzetten. Denk aan vrijwilligerswerk of een uitzendbureau voor senioren.”

Alles ook op papier

Voor het samenstellen van de Seniorenagenda klopte de gemeente ook aan bij ouderenbonden en buurthuizen. “Ik kreeg van verschillende partners de vraag of de gemeente ervoor kan zorgen dat de communicatie beter gaat lopen”, zegt Epskamp in het Noordhollands Dagblad. “Digitaal is mooi, maar niet iedere senior is digitaalvaardig. Het is onze taak om alles ook op papier aan te bieden.”

Seniorenpanel

Epskamp legt de Seniorenagenda in december voor aan de gemeenteraad. ,,Daarna gaan we een seniorenpanel installeren, zodat de doelgroep ook is vertegenwoordigd. Dan praten we niet alleen over mensen, maar ook met mensen.”