Senioren Journaal van donderdag 9 november

Groningen in teken van vrijwilliger

De komende maand staat Groningen in het teken van de vrijwilliger. “We hebben met elkaar goud in handen. We moeten onze vrijwilligers op handen dragen.” Stimuleren, waarderen en waar mogelijk ondersteunen.

Pensioen zorgsector bijna 5% omhoog

Het bestuur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) heeft besloten met ingang van 1 januari 2024 de pensioenen met 4,8% te verhogen. “Gepensioneerden zien de verhoging meteen terug in hun portemonnee.”

Banken meer doen tegen online fraude

Veel senioren vinden dat banken meer moeten doen om online fraude te voorkomen. Ook zeggen veel senioren steeds meer moeite te hebben met het herkennen van online fraude.

Zorg voor zieke ouderen wordt hete aardappel

Wie is verantwoordelijk voor de zorg voor een chronisch zieke of oudere? “Het is en blijft een collectieve verantwoordelijkheid, ook al wordt de zorg zelf minder door verpleeghuizen en thuiszorg geleverd.”

Bouwen voor ouderen

In verschillende verkiezingsprogramma’s komt terug dat er meer gebouwd moet worden voor ouderen: zelfstandige woningen, moderne bejaardentehuizen, kleinschalige wooninitiatieven, meergeneratiewoningen.

Sociaal isolement en mondgezondheid

Japans onderzoek toont aan dat ouderen met een minder goede mondgezondheid een veel grotere kans hebben om in sociaal isolement te belanden. En bekend is dat zulk isolement kan leiden tot aanzienlijke gezondheidsrisico’s.

Tien tips voor dementievriendelijk wonen

Het dementievriendelijk maken van woningen en leefomgeving vraagt aanpassingen op sociaal, fysiek en organisatorisch vlak. “Deze inzichten en tips helpen je om in je eigen lokale praktijk bij te dragen aan een dementievriendelijker Nederland.”

Nieuw pensioenstelsel toch weer op de schop?

Amper een half jaar geleden nam Eerste Kamer de zwaarbevochten pensioenwet aan. Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht wordt de stem van tegenstanders weer luider. Gaat het pensioenstelsel nu alweer op de schop?

Jong en oud spitten samen fotoboeken door

Oude foto’s bekijken, op zoek naar historische informatie om vervolgens te bewaren voor het nageslacht. Hoe Historische Kring Hoogeveen, opleiding en zorgcentrum samenwerken.

Verhalen van ouderen in theater

“Actief meedoen met alles wat er bij een voorstelling komt kijken, dat is het idee achter theaterproject ‘Veerkracht’.” Aanstaande zaterdag en zondag is deze voorstelling in Arnhem, geïnspireerd door persoonlijke verhalen van 140 ouderen.