Zorgcontracten moeten op tijd rond zijn

Uiterlijk 12 november versturen zorgverzekeraars de nieuwe zorgpolis naar hun cliënten. De verzekeraars moeten wettelijk verplicht worden om tegelijk met de nieuwe polis kenbaar te maken met welke zorgaanbieders zij een contract hebben afgesloten, vindt Senioren Netwerk Nederland: Verzekerden mogen nooit meer de dupe worden van langslepende onderhandelingen over contracten.

Wettelijk regelen

“Gelijktijdig met de nieuwe zorgpolis voor het aankomende jaar moeten verzekerden óók te horen krijgen met welke zorgaanbieders de verzekeraars contracten hebben afgesloten, en met welke zorgaanbieders dus niet.” Senioren Netwerk Nederland pleit ervoor dat dat wettelijk zo geregeld wordt. “Alleen als ook bekend is met welke zorgverleners de verzekeraars een contract hebben voor het nieuwe jaar, kunnen verzekerden een weloverwogen keuze maken”, stelt Leo Bisschops, voorzitter van KBO-Brabant en woordvoerder van Senioren Netwerk Nederland.

Nóg een garantie inbouwen

Naast een wettelijk verankerde plicht voor zorgverzekeraars om tijdig bekend te maken met welke zorgaanbieders een contract is afgesloten, wil Senioren Netwerk Nederland nóg een garantie inbouwen voor cliënten. “Zolang voor de verzekerde niet tijdig duidelijk is wat de status van het contract is, mag de verzekerde niet gehinderd worden om naar de zorgaanbieder van zijn of haar voorkeur te gaan. Deze zorg dient dan door de verzekeraar volledig vergoed te worden!”, aldus Bisschops.