Senioren Journaal van woensdag 8 februari

Alle gemeenten programma valpreventie

De drie VWS-bewindslieden, gemeenten, zorgverzekeraars en GGD’en willen met het Gezond en actief leven akkoord (GALA) preventie een boost geven. Voor alle gemeenten moet er een programma voor valpreventie komen.

Iedereen recht op een plan en vriendelijkheid

“Het moet vriendelijker voor ouderen en zeker voor kwetsbare ouderen”. Tandarts-geriatrie Peter de Goede benadrukt de noodzaak van preventie en samenwerking: Iedereen heeft recht op een plan.

Een derde van alle bouw voor ouderen

“Een derde van wat we bouwen moet voor ouderen bestemd zijn”, zegt minister Hugo de Jonge. De brancheorganisatie ouderenzorg maakt zich grote zorgen over het tekort aan passende woningen.

Ook in Almere voorzorgcirkels

Het lijkt er op dat in Almere binnenkort een eerste voorzorgcirkel van vitale ouderen van start gaat. Er wordt daarbij gekeken naar goede ervaringen elders in het land, met name in Cuijk.

Mylivy ook in Gouda en Apeldoorn

In het gloednieuw seniorencomplex Westergoud in Gouda woon je zelfstandig en hoeft niemand eenzaam te zijn. Het gaat na Amsterdam om de tweede locatie met een Mylivy concept, binnenkort volgt Apeldoorn.

Meest onbekende vorm van euthanasie

Artsen zien een stapeling van ongeneeslijke en voortschrijdende ouderdomsklachten als één medische aandoening.“Dat maakt euthanasie mogelijk”, aldus de NVVE, “maar misschien is het wel de meest onbekende vorm.”

Seniorenappartementen al maanden leeg

In Odijk staan in een complex van Habion vier seniorenappartementen al geruime tijd leeg. Intussen is de huurprijs verlaagd, maar ook de inkomensgrens is een belangrijke factor.

Leeftijdsgrens trouwambtenaar

Trouwambtenaren moeten in de gemeente Westland straks met pensioen met 72 jaar, voor eenmalige optredens gaat een leeftijdsgrens van 75 jaar gelden. Raadsleden reageren met ongeloof.

Knarrenhoven, kom maar op!

In een tijd “dat senioren in een verdomhoekje lijken te komen”, is het positief dat er gesproken wordt over plannen als een Knarrenhof. Pleidooi voor een heleboel knarrenhoven op korte termijn.

Behoefte aan zorg groter dan budget

Door de vergrijzing zal de behoefte aan zorg snel stijgen, maar dit betekent niet dat de zorguitgaven net zo hard stijgen: we geven als samenleving uit wat we kunnen missen, niet waar per se behoefte aan is.

Ali en Fatima in tehuis te weinig aandacht

Zorgorganisaties zijn nog niet overal goed voorbereid op het toenemende aantal (dementerende) senioren met een niet-westerse migratieachtergrond, ziet een neuropsycholoog. Zij waarschuwt voor sociaal isolement.

Streep door bouw te dure appartementen

Een plan voor de bouw van negen appartementen voor senioren in Heeze is van de baan. Twee jaar gelden was de gemeente nog enthousiast, maar volgens het nieuwe bouwprogramma zijn de appartementen niet ‘betaalbaar’ genoeg.

Buddyproject bij thuishulp

Zuyderland Thuishulp en een participatiebedrijf gaan nieuwe medewerkers aan de hand van een buddytraject al werkend opleiden. De kandidaten kunnen na drie maanden zelfstandig aan de slag.

Ouderenzorg financieel onder grote druk

De financiële situatie van ouderenzorgaanbieders staat onder grote druk. Vele hebben er moeite om hun begroting voor 2023 rond te krijgen en moeten hun investeringen aanpassen.

Hub voor e-health in ouderenzorg

ZorgorganisatieTopaz in de regio Leiden en kennisplatform NeLL willen een hub voor e-health oprichten. Om de ouderenzorg slimmer, efficiënter en effectiever in te richten.