Iedereen recht op een plan en vriendelijkheid

“Het moet vriendelijker voor ouderen en zeker voor kwetsbare ouderen”. Dat zegt tandarts-geriatrie Peter de Goede, onder meer bekend van zijn wekelijkse spreekuur via KBO-Brabant en als ambassadeur van ‘De mond niet vergeten’.

De toegankelijkheid van zorg staat onder grote druk. De verzorgingshuizen zijn verdwenen en ouderen wonen langer thuis. Het is qua capaciteit van zorgpersoneel en betaalbaarheid en logistiek moeilijk ook thuis kwaliteit van zorg te leveren, constateert De Goede.

Tandartskamer thuis kan nu eenmaal niet

“In de mondzorg is het duidelijk dat niet bij alle kwetsbare ouderen thuis een complete tandartskamer ingericht kan worden. De toegankelijkheid van mondzorg staat hierdoor onder zware druk. Het integraal zorgakkoord beoogt hier een oplossing voor te bieden door de nadruk te leggen op preventie en samenwerken.” Samenwerking tussen geriaters, tandartsen, huisartsen en ook paramedici als logopedisten en diëtisten helpt volgens de tandarts-geriatrie de zorg toegankelijker te maken.

Preventie het allerbelangrijkst

De Goede, met intussen veertig jaar ervaring in de mondzorg voor ouderen, geeft zijn visie op de website samendementievriendelijk.nl: Iedereen heeft recht op een plan. Zijn motto is dat preventie in het geval van mondzorg het allerbelangrijkste is, zeker wanneer het om mensen van boven een bepaalde leeftijd gaat. Want over vijf jaar kan de volledige situatie anders zijn, en kan het daarmee een stuk lastiger worden om problemen op te lossen.