Senioren Journaal van donderdag 7 september

Ouder worden met een lach

Met de campagne ‘52 tinten zilvergrijs’ wil netwerk Generaties Ouderen (Genero) de ervaring van ouderen voor het voetlicht brengen bij beleidsmakers. Net als de vraag: wat maakt het ouder worden met een lach mogelijk?

Ouderen voorkeur voor huurwoning

Leeftijd speelt een belangrijke rol bij de voorkeur voor huur- of koopwoningen, blijkt uit een enquête van De Nederlandsche Bank. Oudere respondenten (65+) hebben relatief vaak een voorkeur voor een huurwoning.

Gepensioneerden, laat u omscholen

Een voormalig huisarts (73) is sinds zijn pensionering buschauffeur. “Het is machtig mooi dit vak. Ik roep gepensioneerden op: laat u omscholen.”

Luisterend oor voor alle piekeraars

Bij het Centrum voor Levensvragen in Rotterdam wordt het almaar drukker. Stap er als oudere piekeraar binnen en wat blijkt? Er zijn tal van mensen die je helpen je ‘pijn’ te verzachten.

Welke afwegingen maakt de huisarts

Onderzoeksinstituut Nivel en Amsterdam UMC starten een onderzoek naar de overwegingen van een huisarts bij het doorverwijzen van een oudere patiënt naar het ziekenhuis. Hierbij  wordt ook nagegaan welke rol Advance Care Planning speelt.

Woningnood oplossen zonder te bouwen

“Door bestaande huizen en gebouwen anders te gebruiken, kunnen we ruim voorzien in de vraag naar passende woningen.” Verhuur van een deel van je woning kan ook een mooie manier zijn om eenzaamheid onder ouderen te doorbreken.

Gebruik subsidies beter controleren

Hoe controleer je of subsidies goed worden gebruikt? “Als een sportvereniging geld krijgt om ouderen meer te laten bewegen, kun je registeren hoeveel ouderen meer zijn gaan sporten.” De controle moet niet te informeel worden.

Wacht niet ‘tot het zover is’

“We hebben een heleboel struisvogels in Nederland. Mensen willen pas nadenken over een verhuizing ‘als het zover is’, namelijk als het echt niet meer gaat.” Vaak is het dan al te laat, aldus de seniorenmakelaar.

Zorgpremie volgend jaar fors omhoog

De zorgpremies gaan volgend jaar flink omhoog, zo laten verzekeraars doorschemeren. “Met de stijgende zorgkosten, is een flinke premiestijging onvermijdelijk”, zegt ook een zorgeconoom.

Massaal seniorenflats bouwen

Waarom worden seniorenappartementen, die gekoppeld zijn aan verpleeghuizen, niet massaal in ons land gebouwd? “Lijkt mij een win-winmodel.”