Gepensioneerden, laat u omscholen

Voormalig huisarts Herman Buis (73) zit sinds zijn pensionering in plaats van achter de geraniums ’op de bus’. Zeven jaar geleden heeft hij zich laten omscholen tot buschauffeur. „Het is machtig mooi dit vak”, vertelt Buis aan de Telegraaf terwijl hij het grote stuur behendig door zijn handen laat glijden. „Ik roep gepensioneerden op: laat u omscholen.”

Geen haar op het hoofd van de gepensioneerde huisarts die eraan denkt na een heel werkend leven thuis te gaan zitten. Buis: „Ik wil contact houden met mensen. Voor mij is dit ook een manier van maatschappelijk sociaal verkeer. Wat ik vroeger in de praktijk deed, doe ik nu in de bus.”

Buschauffeur voor 18 uur per week

Buis heeft een kwarteeuw als huisarts in zijn woonplaats Gorinchem gewerkt. Daarna was hij medisch adviseur en districtsvoorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Inmiddels is Buis een geroutineerd buschauffeur en rijdt hij ongeveer 18 uur per week. Op werkdagen zit hij op lijndiensten in Noord-Brabant en Zuid-Holland, de regio waar de voormalige huisarts woont en praktijk hield. „Af en toe stapt een oud-patiënt in die mij dan met verbazing aankijkt”, lacht hij in de Telegraaf.

Geen rit is hetzelfde

De oud-huisarts breekt in de Telegraaf een lans voor het bus-wezen. „Het is een prachtig vak, buschauffeur zijn. Geen rit is hetzelfde.” Hij wijst op het tekort aan chauffeurs en spreekt de hoop uit dat zijn enthousiasme aanstekelijk werkt. „Zowel tegen de jongeren als ouderen wil ik zeggen: probeert u eens een proefles.”

Achter het stuur zolang ik kan

Buis zelf is voornemens om bij leven en welzijn door te gaan. „Ik ben de pensioengerechtigde leeftijd allang gepasseerd”, lacht hij. „Zolang ik kan, zal ik achter het stuur plaatsnemen.”