Zorgpremie volgend jaar fors omhoog

De zorgpremies gaan volgend jaar flink omhoog. Dat hebben verzekeraars volgens de Telegraaf  laten doorschemeren bij de presentatie van hun halfjaarcijfers. “Met de stijgende zorgkosten, is een flinke premiestijging onvermijdelijk”, zegt ook zorgeconoom Wim Groot.

ASR-topman Jos Baeten verwacht dat er „best een stevige stijging” van de zorgpremies op komst is. Volgens Achmea-ceo Bianca Tetteroo zullen zorgverzekeringen volgend jaar naar verwachting duurder worden, omdat verzekeraars naast hogere zorgkosten ook meer geld kwijt zijn aan personeel en ict.

Stijging ieder jaar groter

Stijging van de zorgpremies is onvermijdelijk,aldus Wim Groot, gezondheidseconoom aan de Universiteit van Maastricht, in de Telegraaf. „We zien de premie de laatste jaren steeds meer oplopen en de stijging wordt ieder jaar groter. Komend jaar zal dat niet anders zijn. Door de vergrijzing wordt er een steeds groter beroep gedaan op zorg waardoor de kosten stijgen. Bovendien zijn er afgelopen jaar meerdere cao’s afgesloten met daarin flinke salarisverhogingen voor zorgpersoneel.”

Gemiddeld €127 op jaarbasis

„Afgelopen jaar zagen we een gemiddelde premiestijging van €127 op jaarbasis. Voor komend jaar verwachten wij minimaal zo’n zelfde stijging, maar misschien wel meer”, zegt Jorn Alders, onderzoeker bij vergelijkingssite Poliswijzer.nl. Het kabinet komt op Prinsjesdag met een eerste prognose van hoeveel duurder de zorgverzekeringen volgend jaar worden. Verzekeraars bepalen zelf of ze een hogere premie vragen of dat ze eronder gaan zitten. „Dat kunnen ze doen door zelf geld bij te leggen uit de reserves”, zegt Alders in de Telegraaf.

Groter stuk van besteedbaar inkomen

Traditioneel kondigt DSW een week na Prinsjesdag als eerste verzekeraar zijn zorgpremie voor het nieuwe jaar aan. Jako Papac, directeur van DSW, verwacht dat „de zorgpremie de groei van de economie zal overtreffen. En dat impliceert dat de premie een groter stuk van ons besteedbaar inkomen zal innemen.”