Senioren Journaal van maandag 6 november

Pleidooi voor knarrenhofjes-plus

Kom tot zorgzame woongemeenschappen, een soort knarrenhofjes-plus, waar ouderen met aanvullende zorg ook kunnen blijven wonen als hun zorgvraag groter wordt. Dat bepleit de aanjager Wonen Welzijn Zorg voor ouderen.

Het nieuwe prikken: alles in één keer

Zestigplussers trekken deze maanden van huisarts naar GGD om al hun prikken voor de winter te halen. Kan dat niet handiger? In Vleuten wordt vast geoefend met een ‘vaccinatiecentrum’ dat straks de norm moet worden voor álle volwassenenprikken.

Over de zorg hebben veel politici het liever niet

De vergrijzing – en daarmee de betaalbaarheid van de ouderenzorg – “zou nu het belangrijkste thema moeten zijn”. Waarom gaat het er in de campagne dan nauwelijks over? Over de toekomstige ouderenzorg durven politieke partijen zich niet écht uit te spreken.

Te oud voor het stembureau: discriminatie

Geen lid meer van het stembureau kunnen zijn omdat je 75 jaar bent geworden? Dat is discriminatie op basis van zijn leeftijd. Een 75-jarige die zich afgedankt voelde liet het er niet bij zitten. Met succes.

Kleiner wonen? Dat is lastig

Ouderen die kleiner willen wonen hebben de grootste moeite iets geschiktst te vinden, blijkt uit een peiling in Noord-Holland. Een zetje geven om een groot huurhuis in te ruilen voor een kleinere woning gaat niet werken, aldus een peiling in de regio Eindhoven.

Start meldpunt mantelzorgers

Drie politieke partijen en een aantal zorgorganisaties openen vandaag een meldpunt voor mantelzorgers. Onder de noemer ’coalitie samenleving’ hopen CU, CDA en BBB op concrete voorbeelden van problemen waar mantelzorgers tegenaan lopen.

Woonwensen man en vrouw niet altijd zelfde

Praat met elkaar over wat als een prettige woonomgeving voelt, aldus één van de tips in een bijeenkomst van KBO-kring Woensdrecht over langer en vitaal thuis wonen: De woonwensen van mannen en vrouwen blijken namelijk niet altijd op één lijn te liggen.

Met 50 voor tien jaar met pensioen?

Idee van Beau (52): met je vijftigste tien jaar met pensioen (een decennium om al je dromen uit te laten komen) en daarna weer aan het werk, tot je een jaar of 75 bent.

Leerlingenvervoer gaat voor

De gemeente Breda gaat chauffeurs die ouderen vervoeren inzetten om de problemen met leerlingenvervoer speciaal onderwijs op te lossen. Daardoor kunnen ouderen beperkter gebruikmaken van regiotaxi’s tijdens de ochtendspits.

Hoe leuk en belangrijk vrijwilligerswerk is

Om meer ‘jonge ouderen’ warm te maken voor vrijwilligerswerk is in Hengelo een tentoonstelling ingericht met portretten van 18 vrijwilligers. “Het is vooral leuk, je bouwt nieuwe contacten op en je bent van betekenis voor je medemens en je stad.”