Over de zorg hebben veel politici het liever niet

De zorg kost heel veel geld, gaat iedereen aan en kent grote problemen, waardoor die in de toekomst minder goed dreigt te worden. Kiezers vinden het een belangrijk thema, schrijft NRC. Waarom gaat het er in de campagne dan nauwelijks over?

D66-leider Rob Jetten noemde het tijdens een lezing over de toekomst van de zorg “verbazingwekkend hoe weinig het in deze verkiezingscampagne tot nu gaat over de zorg. Een bizarre paradox: in coronatijd hadden we het in de Tweede Kamer over niets anders. Waarom toch die oorverdovende stilte in de campagne?”

Belangrijkste thema

De vergrijzing – en daarmee de betaalbaarheid van de ouderenzorg – “zou nu het belangrijkste thema moeten zijn”, zegt onderzoeker Ruben van Gaalen van het CBS, die zich al jaren met de demografie en vergrijzing bezighoudt. Bij mensen vanaf 75 jaar neemt de vraag naar zorg snel toe. Nu zijn er 1,6 miljoen 75-plussers, in 2070 zijn dat er 3,1 miljoen, bijna twee keer zoveel. Tegelijkertijd zijn er dan veel minder mensen die die zorg kunnen bieden. Van Gaalen in NRC: “Vergrijzing is een grote tanker die maar doorvaart. Het is heel voorspelbaar; we kennen de cijfers al decennia.” Met “verschraling van de zorg maak je je niet populair”, zegt ook Van Gaalen. “Het klinkt niet sympathiek, mensen gaan er niet voor op de banken staan. Logisch: we gunnen ouderen het beste.”  Volgens Van Gaalen ontbreekt in maatschappelijke debatten vaak het urgentiegevoel: “Het voelt toch nog ver weg.”

Lastige boodschap

Wat meespeelt, zegt gezondheidseconoom Xander Koolman(VU) in NRC: “We hadden altijd een uitbundige welvaartsstaat, ook voor de ouderenzorg. Burgers denken nog steeds dat er geen problemen zijn. Ze denken: een beetje schaven hier en daar, dan komt dat allemaal wel weer goed. Als politicus is het dan lastig zeggen dat het eigenlijk veel slechter is dan ze denken.” De lastige boodschap voor die burger luidt: er is veel meer informele zorg nodig, op grote schaal. “Fitte ouderen die nog bij de pinken zijn zullen veel meer voor kwetsbare ouderen moeten gaan zorgen”, zegt Koolman.