Senioren Journaal van maandag 6 maart

65-plussers hard nodig door personeelstekort

Werkgevers moeten het ouderen makkelijker maken na hun pensioen door te werken. Laat vóór pensionering de optie ‘doorwerken’ aan de orde komen, zegt het UWV. Een 63-jarige uit de ploegendienst vraagt zich af of we niet doorschieten.

Behoefte doen op een emmer

Ze zijn al meer dan 65 jaar samen, maar kunnen nu niet meer voor elkaar zorgen. Maar wie kan dat wel? Een huisarts luidt de noodklok met het schrijnende verhaal van een echtpaar van 90 en 92.

Ouder, wijzer en gelukkiger

Ouderen gelden als mopperaars, maar daar klopt niets van, schrijven twee Amerikaanse psychologen in een boek met als titel: Het goede leven. “Naarmate mensen ouder worden en emotioneel wijzer, worden ze gelukkiger.”

Ik steek mijn kop liever in het zand

Zangeres en radiomaker Marlous Lazal (61) heeft haast. Ze wil niet weten of ze, zoals haar ouders, dementie zal krijgen. “In het worst case-scenario zou het op mijn 68ste kunnen beginnen.”

EU: keuren voor rijbewijs vanaf 70 jaar

De EU wil de regels voor autorijden aanscherpen. Volgens de plannen uit Brussel moeten senioren boven de 70 regelmatig bewijzen dat ze nog geschikt zijn om deel te nemen aan het verkeer.

Klimaatacties veel zestigplussers

De klimaatacties van Extinction Rebellion genereren veel aandacht. Trouw publiceert een impressie van achter de schermen. “Het valt me op hoeveel zestigplussers er in het gezelschap zijn.”

Wegvallen Wmo-hulp heel ingrijpend

“Veel mensen vragen Wmo-hulp aan. Maar tegelijkertijd is er een personeelstekort in de zorg.” De Nationale Ombudsman beschrijft hoe het heel ingrijpend kan zijn als Wmo-hulp wegvalt. “Dit mag nooit gebeuren.”

Berovingen door F-Gamers

“Waar het vroeger onder criminelen taboe was om ouderen te beroven, is het nu statusverhogend om als F-Gamer aan de slag te gaan”, zegt de politie over de golf van berovingen. “Het is gewetenloos en verwerpelijk.”

Zorgcomplex nieuwe stijl lijdensweg

Er zijn grote zorgen over de oplopende wachtlijsten bij verpleeghuizen. Voor nieuwe zorgwoningen wachten corporaties op extra geld en haken commerciële partijen af, de hele zorg zou kunnen vastlopen.

Visiteclubs voor gelijkgestemden

Voor zelfstandig wonende senioren in Schiedam en Vlaardingen organiseert de Frankelandgroep visiteclubs. Dit zijn kleinschalige, vaste groepen van maximaal tien deelnemers die één keer per week bij elkaar komen.

Hoe regeer je over je graf heen?

Hoe zorg je dat je erfenis terechtkomt bij wie je wil? Dus niet bij dat akelige stiefkind of die vervelende schoonzoon. Of bij een kind dat je al jaren niet meer spreekt. Misschien wil je zelfs niets nalaten aan je partner.

Alzheimer vertragen met leefstijl

Mensen die beginnende alzheimer hebben zouden met leefstijlaanpassingen (zoals stoppen met roken en alcohol) de ziekte kunnen vertragen. Dat komt naar voren uit een computermodel .

Slimme rollator voorkomt val

Rollators zijn bedoeld om vallen tegen te gaan, maar in de praktijk gebeuren er duizenden ongelukken per jaar die gerelateerd zijn aan rollators. Slimme rollators kunnen dat voor een deel oplossen.

Meer aandacht, minder hard achteruit

De Paladijn in Geldrop is gestopt met ‘al  dat vergaderen en rapporteren en schema’s maken’. Er is daardoor meer aandacht voor de bewoners. En meer aandacht betekent dat minder hard achteruit gaan.

Onze inlogmaatschappij sluit mensen uit

Het is een blinde vlek bij veel instanties dat lang niet iedereen kan omgaan met computers of smartphones, aldus een AD-commentaar. “Juist de meest kwetsbaren moeten door een echt mens geholpen kunnen worden.”