Ouder, wijzer en gelukkiger

Een volkswijsheid zegt dat mensen er met de jaren niet vrolijker op worden. Ouderen gelden als mopperaars, maar daar klopt niets van, schrijven psycholoog Marc Schulz en zijn collega Robert Waldinger in hun boek Het goede leven.

In een interview in Trouw zegt Schulz: “Ouderen hebben emotionele wijsheid en dat betekent onder meer dat zij weten hoe belangrijk relaties zijn. Ze storten zich daarop, want van die relaties worden ze gelukkig, daar voelen ze positieve emoties en kunnen ze hun negatieve emoties op een goeie manier reguleren. Dus ja, naarmate mensen ouder worden en emotioneel wijzer, worden ze gelukkiger.

Eenzaamheid ongezond

De studie van beide psychologen, “maar ook honderden andere”, laten een onmiskenbaar verband zien tussen eenzaamheid en gezondheidsrisico’s. Die staan gelijk aan een pakje sigaretten per dag roken, eenzaamheid is twee keer zo ongezond als obesitas. Schulz merkt in Trouw hierover op: “Deels is dat omdat iemand die alleen is geen vriend of partner heeft die zegt: joh, ik zou toch even naar de dokter gaan met dat lelijke hoestje, of: zou je niet eens wat meer bewegen?”

Anderen nodig om op terug te vallen

Maar een belangrijk deel heeft te maken met stressregulatie. “De mens heeft anderen nodig om op terug te vallen, om hem te helpen een pad uit te stippelen als hij klem zit. We zijn een sociaal soort en dat betekent niets anders dan dat mensen niet in staat zijn om zelf in al hun behoeften te voorzien.”

Relaties beïnvloeden onze fysiologie

Om te overleven hebben we anderen nodig, zegt Schulz in Trouw, bij een gebrek aan anderen slaat ons lichaam alarm. “Hoe het werkt, is nog niet helemaal duidelijk, maar relaties of het gebrek eraan, kruipen in ons lichaam. Het wondje van iemand met een goede relatie heelt sneller dan van iemand die eenzaam is. Relaties beïnvloeden ons immuunsysteem, onze fysiologie.”