Slimme rollator voorkomt val

Rollators zijn bedoeld om vallen tegen te gaan, maar in de praktijk gebeuren er duizenden ongelukken per jaar die gerelateerd zijn aan rollators. Slimme rollators kunnen dat voor een deel oplossen, schrijft Zorgvisie.

De slimme rollators Clair en Flora komen voort uit het idee om een mooie rollator te maken. Tijdens zijn studie industrieel ontwerpen hoorde Thijs Veldhuis dat thuiszorgwinkels steeds meer vraag kregen naar design- rollators.

Product waarmee je gezien wilt worden

Veldhuis wilde een rollator maken die er niet uitziet als een rollator, maar als een chique product waarmee je gezien wilt worden. Hij ging ermee aan de slag, maar las toen een artikel over een veilig remsysteem voor rollators van industrieel ontwerper en orthopedisch ingenieur Yff Verstraeten. Veldhuis nam meteen contact op met Verstraeten. Uiteindelijk hebben ze de krachten gebundeld en zijn samen het bedrijf Lanefyld gestart.

Rollator genereert data

De designrollator zou gecombineerd worden met een veilig remsysteem, maar toen ze op pad gingen met dit idee hoorden ze van zorgorganisaties dat zij het design-aspect eigenlijk niet zo relevant vonden, aldus Zorgvisie. De zorgorganisaties bleken veel meer waarde te hechten aan veiligheid dan esthetiek en ze werden enthousiast van data die de rollator kon genereren.

Zicht op loopgedrag

Op die manier ontstond een tweede product: de revalidatierollator Clair. Deze rollator onderscheidt zich van Flora doordat hij alleen data over het loopgedrag van cliënten genereert en wordt ingezet om loopgedrag van de cliënt inzichtelijk te maken. Momenteel testen fysiotherapeuten in drie geriatrische revalidatiecentra rollator Clair. Tot nu toe gaat dat goed.

Mooi ondergeschikt aan veilig

Het idee van een mooie rollator is bij beide rollators ondergeschikt geraakt aan de veiligheid en het genereren van data. Veldhuis tegen Zorgvisie: ‘Ik geloof nog steeds dat er behoefte is aan een designrollator, maar we hebben gemerkt dat andere zaken nu gewoon belangrijker zijn.’