Behoefte doen op een emmer

Ze zijn al meer dan 65 jaar samen, maar kunnen nu niet meer voor elkaar zorgen. Maar wie kan dat wel?

Tom (92) en Sita (90) Hernandez vallen volgens het Noordhollands Dagblad tussen wal en schip. Thuiszorg vindt de zorgvraag te groot. Crisisdiensten zijn van mening dat de zaak niet ernstig genoeg is voor opname. Huisarts Khalil Sultani luidt de noodklok.

“Deze mensen kunnen niet meer voor zichzelf zorgen”, vertelt huisarts Sultani hoofdschuddend. “In de twaalf jaar dat ik mijn huisartsenpraktijk in Zwaag run, heb ik dit nog nooit meegemaakt. Het is een schrijnend, mensonterend verhaal.”

Op een kleine tweezitter

De zorgproblematiek rond het echtpaar kwam in december bij de huisarts goed in beeld. “Sita heeft jicht artritis en kan door vreselijke pijnen in haar knie niet meer lopen en staan. Tom is te broos om haar naar boven te brengen; ze slaapt nu al drie maanden op een kleine tweezitter in de huiskamer.”

Niemand wil mevrouw hebben

Na het huisbezoek in december trekt Sultani tevergeefs aan de bel bij zorginstanties. “Ze is al een paar keer flink gevallen. Uit angst dat ze moet plassen, drinkt Sita niet of nauwelijks. Ik heb wel vier zorginstanties gebeld voor opname, maar niemand wil mevrouw hebben.”

Veel tegenwerking

Teleurstelling in de gezondheidszorg is bij Sultani volgens het Noordhollands Dagblad omgeslagen in boosheid.  “Ik ben echt heel boos. Dat dit in Nederland gebeurt, ik kan het niet bevatten. Zoveel tegenwerking heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben nu zover dat ik een officiële klacht ga indienen bij de inspectie gezondheidszorg.”

Schrijnend relaas

“Soms doet Sita haar behoefte op een emmer, die naast de bank staat. Door het slechte zicht van Tom, schopt hij deze wel eens per ongeluk om”, bevestig een buurman het schrijnende relaas van de huisarts.

Mensonterende situaties

In een commentaar schrijft het Noordhollands Dagblad: Een slechte film, maar barre realiteit in Nederland. Het tekort aan geschikte ouderenopvang leidt tot mensonterende situaties. “Ouderen die hun behoefte op een emmer moeten doen is beschamend.” Tienduizenden ouderen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen staan op een wachtlijst voor opname in een verpleeghuis. “Toch worden die niet uitgebreid met nieuwe bedden.”