Zorgcomplex nieuwe stijl is lijdensweg

Op dit moment staan er zo’n 22.000 ouderen met dementie op de wachtlijst voor een plekje in het verpleeghuis.

De verwachting is volgens de Telegraaf dat deze lijst de komende jaren alleen maar verder oploopt. Volgens de overheid hebben tot 2030 zeker 40.000 mensen extra zware dementiezorg nodig.

Alle zorg zal vastlopen

Brancheorganisatie Actiz maakt zich grote zorgen over het achterblijven van alle bouwplannen. “Als deze plekken er niet komen, voorspellen wij het vastlopen van alle zorg. Bij de huisarts, in het ziekenhuis en in de ouderenzorg.”

Corporaties extra geld nodig

Woonzorg Nederland denkt “dat het, met de uitgangspunten die er nu liggen, onmogelijk is deze woningen voor 2030 gerealiseerd te krijgen”. De overheid zou direct spoed zou moeten zetten achter een aantal zaken. Zo hebben de woningbouwverenigingen geld nodig van het rijk. Zorgwoningen zijn zeker tien procent duurder om te bouwen dan gewone appartementen en woningbouwverenigingen kunnen dat zelf niet betalen.

Vastgoedbeleggers haken af

Ook commerciële zorgvastgoedpartijen haken voorlopig af, aldus de Telegraaf  Zorgvastgoedbelegger en ontwikkelaar Sonneborgh investeert al sinds 2015 in zorgvastgoed:  “We ronden alleen projecten af op dit moment die al langer lopen en ontwikkelen niets nieuws. We wachten af tot de marktomstandigheden verbeterd zijn.”

Realiseren duurt al snel tien jaar

Om in 2030 alle extra woningen af te hebben, hadden alle bouwplannen er volgens hoogleraar Peter Boelhouwer allang moeten liggen. Om een project gerealiseerd te krijgen, ben je namelijk snel tien jaar onderweg.  Boelhouwer vindt het ’ridicuul’ dat de overheid doet alsof alle nieuwe verzorgingswoningen er in 2030 zullen staan. Hij denkt dat 2035 reëler is.

Verschillende geluiden ministers

De Telegraaf schrijft in een commentaar dat minister Helder in ziet dat de bouw van de woningen onzeker is, waardoor ze meer wil inzetten op verpleeghuiszorg thuis. “Opmerkelijk genoeg klinkt vanuit de minister die verantwoordelijk is voor de bouw van de complexen een ander geluid. De Jonge meldt met zijn kenmerkende bravoure dat hij er alle vertrouwen in heeft dat het goed komt.”

Directe maatregelen nodig

Enig lef mag, aldus de Telegraaf, maar hier gaat het onder meer om tienduizenden dementerende ouderen die op een wachtlijst staan. “Zij en hun families hebben niets aan bewindspersonen die een afwijkend antwoord geven, laat staan aan loze beloften. Vertrouwen in een goede afloop is dan ook onvoldoende, directe maatregelen zijn nodig, zoals het vergemakkelijken van het bouwproces.”