Senioren Journaal van maandag 3 april

Samenleving helen na corona

De gemeente Voerendaal lanceert een coronaherstelplan om de samenleving te helen. Een eerste grote activiteit voor de gemeenschap is een gratis matinee voor alle ouderen.

Doorgeslagen met zo lang mogelijk thuis

Seniorenorganisaties Anbo en KBO-PCOB maken zich grote zorgen over verpleeghuiszorg bij mensen thuis. Lang niet altijd zou dat even verantwoord zijn. “We zijn doorgeslagen met het zo lang mogelijk thuisblijven”, zegt  KBO-Limburg.

Vita-flex-dal abonnement bij healthclub

KBO Kring Heusden heeft een ‘exclusieve samenwerkingsovereenkomst’ gesloten met Medifit Healthclub. Het betreft een formule “die voor alle partijen een plus kan geven’: Het Vita-flex-dal abonnement.

Niet afpoeieren maar helpen

In de moeilijke fase waarin het thuis niet meer gaat krijgen de ouderen en hun naasten niet te maken met begripvolle en behulpzame ambtenaren, schrijft Nelleke Noordervliet: Ze krijgen te maken met Instanties.

Verband tussen alzheimer en hoe we lopen

Wanneer iemand niet meer over een rechte lijn kan lopen, hoeft dit niet te betekenen dat diegene een borrel te veel op heeft. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het ook een symptoom kan zijn van de ziekte van Alzheimer.

Waar moeten we in de toekomst wonen

Waar moeten ouderen in de toekomst wonen? De focus ligt op zo lang mogelijk thuis wonen, maar kan dat zomaar? In een video van EenVandaag wordt nagegaan hoe haalbaar dit plan van het kabinet is.

Beter voorbereiden op ouderdom

De zorgsector kan onze vraag naar zorg niet bijhouden, aldus de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland: We moeten gezonder gaan leven en ons beter voorbereiden op ouderdom.

Met 75 jaar nog actief met werk en daten

“Je hebt op een gegeven moment een bril nodig, een gehoorapparaat nodig. Die dingen zijn er.” Een 75-jarige Arnhemmer vertelt waarom hij graag nog werkt en ook nog actief aan het daten is.

Iets te vroeg: Ik heb er recht op

Al die thuishulp, kan dat allemaal wel? “Wij zijn in dit land nog al van: ik heb er recht op”, zegt de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts. “Ik vind dat we dat iets te vroeg zeggen.”

Zelf baas zijn over je tijd

“Dat je niet meer werkt, betekent niet dat je niets meer doet”, zegt in Frankrijk een linkse politicus bij de protesten tegen de pensioenplannen. “Het is tijd waarover we zelf de baas zijn, waar we zelf beslissen wat we doen.”

‘Slapend’ sterven in opmars

Bij ruim een kwart van alle overlijdens in 2022 kreeg de patiënt thuis palliatieve sedatie. Nooit eerder was dit zo veel. Door palliatieve sedatie sterft de patiënt ‘slapend’.

Ouderen weer aan het fietsen helpen

Hoe krijg je oudere mensen weer op de fiets, als ze hun tweewieler lange tijd ongebruikt in de schuur hebben staan? Een Nijmeegse wetenschapper onderzoekt dat met de door hem ontwikkelde fietssimulator.

Koppel wooncarrière ouders en kinderen

Huurders dwingen te verhuizen naar een passende woning als de kinderen het huis uit zijn, is een slecht idee. Maar de wooncarrières van ouder en kind kunnen wel op een andere manier aan elkaar gekoppeld worden.

Ontneem 75-plussers stemrecht en libido

De discussie over minimum- en maximumleeftijd voor stemrecht gekoppeld aan onderzoekscijfer s over minder (jongeren) en meer (ouderen) seks: Ontneem 75-plussers het stemrecht en hun libido. Dan krijgt de jeugd eindelijk een kans.

Maatschappelijke dienstplicht senioren: 1 april

“Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat vandaag op maar liefst drie locaties met een informatiekraam in Pijnacker-Nootdorp”, werd op 1 april gemeld. Het zou gaan om maatschappelijke dienstplicht voor senioren.