Onze zorg zal flink veranderen

De zorgsector kan onze vraag naar zorg niet bijhouden. Volgens Dirk Jan van den Berg, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, bestaat hiervoor geen ‘quick fix’. We moeten gezonder gaan leven en ons beter voorbereiden op ouderdom, schrijft hij in het FD.

Pandemie, energie, stikstof: Nederland leeft al een paar jaar van crisis naar crisis, merkt de ZN-voorzitter op: De slow-burning crisis van de vergrijzing lijkt intussen aan de aandacht te ontsnappen.

Gelijke toegang voor iedereen

“Zorgverzekeraars waarschuwen al jaren voor de gevolgen van de verouderende bevolking. De toegang tot goede zorg komt in gevaar. En dat terwijl Nederlanders allemaal gelijke toegang tot zorg moeten hebben, ongeacht leeftijd, inkomen of gezondheid.”

Actief in gesprek gaan

Nederlanders zullen moeten wennen aan het feit dat de gezondheidszorg van de toekomst meer vraagt van de mensen zelf, schrijft Van den Berg in het FD: van digitale vaardigheden tot en met een gezondere leefstijl. “Het kabinet moet actief met Nederlanders in gesprek gaan over wat de vergrijzing gaat betekenen (en nu al betekent) voor de toekomst van de gezondheidszorg.”