Gemeente lanceert coronaherstelplan

Terug op het niveau van voor corona: binnen twee jaar. Dat is de doelstelling van de gemeente Voerendaal.  “We gaan er alles aan doen”, zegt de burgemeester in de Limburger.

Burgemeester Wil Houben vertelt over de totstandkoming van het  Coronaherstelplan: “Aan het einde hebben we gezegd: wat zit er in de pot. Wat hebben we over van landelijke budgetten, van wat de gemeenteraad vrijmaakte? We kwamen bijna op een half miljoen euro uit.”

Of er een plan moest komen, was niet de vraag. “De slachtoffers voelen het vandaag nog en mogelijk in lengte van jaren. De samenleving dendert voort. Maar als je inzoomt op de ellende die is veroorzaakt, dat is gigantisch.” Ook de ouderen noemt de burgemeester in de Limburger specifiek. “Hordes hebben zich geïsoleerd. De relatie tussen opa, oma en kleinkinderen kreeg een enorme knauw.”

Samenleving helen

De geroemde cohesie in Voerendaal kreeg ook een enorme optater, harmonieën, fanfares, zangkoren, sportverenigingen. In 2023 en 2024 worden vanuit het Coronaherstelplan nieuwe initiatieven gesteund die de samenleving ‘helen’, die in ieder geval een positieve bijdrage leveren aan herstel. Voor verenigingen en vrijwilligers die zorgen dat mensen weer samen komen. ,,Dan moet je denken aan ledenbehoud, ledenwerving, bestuur professionaliseren, vrijwilligers aantrekken. Iets doen voor mantelzorgers en ouderen.

Matinee voor alle ouderen

Een eerste grote activiteit voor de gemeenschap is een gratis matinee voor alle ‘ouderen’. Koffie en vlaai worden gratis aangeboden en twee muzikanten zullen liederen van Toon Hermans vertolken.