Senioren Journaal van vrijdag 29 september

75-jarige van nu is 65-jarige van vroeger

“De 75-jarige van nu is eigenlijk de 65-jarige van vroeger.” Doordat onze welvaart zo’n vlucht heeft genomen, hebben we nu al decennialang uitstekende zorg. “En dat maakt dat we er allemaal zeker tien goede jaren bij hebben gekregen.”

Seniorenprakkie van de slager

Een slager in het Westland komt met speciale seniorenprakkies: zoutarm, smaakvol. bijna twee keer zo klein. De porties van 4,95 euro per stuk vliegen over de toonbank. “Het is gewoon een hele markt die open is gegaan.”

70-plussers bij blokkade A12

“Veel 70-plussers maken zich echt wel druk om de gevolgen van klimaatverandering, al zullen zij dit wellicht niet allemaal meer aan den lijve ondervinden.” Er zijn ook grootouders die meededen aan de blokkade van de A12 en opgepakt werden.

Veel 50-plussers hadden pensioen liever anders

Ruim een kwart van de Nederlandse vijftigplussers had de opbouw van het eigen pensioen achteraf helemaal anders aangepakt. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.500 vijftigplussers met een eigen woning.

Terug in de Tijd, minder eenzaamheid

Bij de start van de Week tegen Eenzaamheid lanceerde Risk Factory Limburg-Noord de game Terug in de Tijd. Een scenario waarin senioren ontdekken wat ze nú al kunnen doen om de kans op eenzaamheid in de toekomst te verkleinen.

Van buurtvisites naar regiotafels

Hetti Willemse is onderscheiden met de Jo Visser award voor haar jarenlange inzet voor stichting Thuis Voelen. Met de geldprijs van 5000 euro kunnen regiotafels worden georganiseerd voor de hoofdsteden waar buurtvisites zijn afgelegd.

Tel ik nog mee?

Ze zijn traag, digibeet, ze zijn niet flexibel, ze zijn vaak ziek, er is geen geschikt werk. De vooroordelen over ouderen die werk zoeken zijn talrijk. De podcast ‘Tel ik nog mee?’, geeft tips tips om door de muur van negatieve oordelen heen te breken.

Alleen 16- en 70+ het stadion in

Voorstel van een columnist: voortaan mogen alleen kinderen onder de 16 en volwassenen boven de 70 het stadion in. “Mensen van boven de 70 gooien, over het algemeen, niet meer met vuurwerk.”

Studenten lanceren Plantje Geluk

Klaprozen en zonnebloemen om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Dat is de gedachte achter Plantje Geluk, een initiatief van vier studenten: tuinieren, actief blijven en positief en bewust in het leven staan.

Almere Haven krimp en vergrijzing

In Almere Haven maakt de geringe doorstroming dat sprake is van een krimpende, vergrijzende bevolking. “We zien steeds meer kwetsbare, alleenstaande ouderen. Het woningaanbod, voornamelijk woningen voor gezinnen, sluit slecht aan bij de wensen en behoeften van senioren.”