Oudere van nu veel fitter

De afgelopen twintig jaar is de gemiddelde 75-plusser steeds fitter geworden. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Zo zijn ouderen van deze leeftijd fysiek sterker dan vroeger en zijn ze langer zelfredzaam. Ouderen boven de 85 zijn er niet op vooruitgegaan.

Ouderdom komt met gebreken. Maar inmiddels steeds minder vaak al op 75-jarige leeftijd. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat juist deze groep ouderen minder vaak fysiek beperkt is in het dagelijks leven dan vroeger. Vooral het traplopen en zich buitenshuis verplaatsen, kostte de ouderen volgens henzelf veel minder moeite dan ouderen van 75 zo’n twintig jaar geleden.

Tien goede jaren er bij

De 75-jarige van nu is eigenlijk de 65-jarige van vroeger”, zegt David van Bodegom, hoogleraar Vitaliteit in een verouderende populatie aan het LUMC in Leiden, in de Telegraaf. ”Doordat onze welvaart zo’n vlucht heeft genomen, hebben we nu al decennialang uitstekende zorg. En dat maakt dat we er allemaal zeker tien goede jaren bij hebben gekregen.”

Verschillen mannen en vrouwen

Uit het onderzoek van CBS blijkt dat vrouwen op oudere leeftijd vaker beperkt zijn in hun dagelijkse leven dan mannen. Daar staat Van Bodegom niet van te kijken, zegt hij in de Telegraaf.  “Vrouwen leven gemiddeld langer maar dan wel met meer gebreken. Hoe dat precies komt, is niet bekend. Maar in de geneeskunde worden steeds meer verschillen ontdekt tussen mannen en vrouwen.”

Ongezonde generatie

Het feit dat ouderen nu langer fit zijn, betekent volgens Van Bodegom nog niet dat we met zijn allen ook gezonder zijn gaan leven. Eerder het omgekeerde. “De huidige generatie ouderen is één van de meest ongezonde die we ooit hebben gehad”, zegt hij  in de Telegraaf. “De afgelopen vijftig jaar steeg de welvaart en gingen mensen meer roken, ongezonder eten en minder bewegen omdat veel mensen bijvoorbeeld een auto voor de deur hadden staan. We hebben daarmee een luilekkerland voor onszelf gecreëerd.”