Veel 50-plussers hadden pensioen liever anders

Ruim een kwart van de Nederlandse vijftigplussers had de opbouw van het eigen pensioen achteraf helemaal anders aangepakt. Dit blijkt volgens vakblad AM uit onderzoek van Van Bruggen Adviesgroep onder ruim 1.500 vijftigplussers met een eigen woning.

Dertig procent van de vijftigplussers had achteraf meer gespaard, vijftien procent had liever meer geïnvesteerd en belegd. Daarentegen had de helft achteraf precies hetzelfde gedaan. ‘’Maar er zijn een hele hoop mensen die het achteraf helemaal anders hadden aangepakt’’, zegt Oscar Noorlag, expert bij Van Bruggen Adviesgroep tegen AM. Dit geldt voor 23 procent.

Inflatie grote impact

Daarnaast maakt één derde zich momenteel zorgen over de hoogte van hun pensioen. Bijna de helft (48 procent) vreest dat de inflatie grote impact gaat hebben op hun pensioen. Een derde denkt dat de gestegen energiekosten van invloed gaan zijn. Ook maakt 36 procent zich zorgen of zij genoeg van hun ingelegde geld terugkrijgen van hun pensioenfonds. 19 procent vreest zelfs dat ze langer moeten doorwerken, omdat ze niet genoeg hebben opgebouwd. Een derde bezuinigt liever niet op hun uitgaven en kiest er daarom voor om langer door te werken.

Behoorlijke overwaarde

Vijftigplussers met een koopwoning hebben vaak het geluk dat er een behoorlijke overwaarde op het huis zit. ‘’De gemiddelde overwaarde van een Nederlandse woning bedraagt 175.000 euro. Een hoop vijftigplussers, en zeker senioren, hebben twee ton of zelfs meer. Dat wordt nog wel eens vergeten’’, aldus Noorlag tegen AM.