70-plussers bij blokkade A12

Veel 70-plussers maken zich echt wel druk om de gevolgen van klimaatverandering, al zullen zij dit wellicht niet allemaal meer aan den lijve ondervinden. Dat schrijft Mieke Ankersmid uit Berg en Dal in Trouw na een inspiratiedag van Grootouders voor het Klimaat.

“Vandaag ontmoette ik veel van deze ouderen. De groep die zich betrokken voelt bij klimaatacties is mijns inziens groeiende. Vijf mensen uit het grootouder-publiek meldden dat zij opgepakt waren bij de blokkade op de A12. Chapeau.”

Grootouders voor het Klimaat

Ankersmid zou ouderen op willen roepen: sluit je aan bij Grootouders voor het Klimaat. “Doe mee met acties waar je achter kunt staan en kijk in je persoonlijke leven en in je omgeving wat je kunt doen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.”

Jongere generatie

Ankersmid reageert in Trouw op een bijdrage van Marc Blom, die betoogde dat 70-plussers zich bij verkiezingen niet zozeer richten op de belangen van de jongere generatie. Ankersmid: “Ik heb besloten mij door mijn zoons – inmiddels dertigers – te laten inspireren over de partij die volgens hen een stem verdient.”

Democratisch tekort

Marc Blom, oud-bestuursvoorzitter van advocatenkantoor NautaDutilh, schreef in Trouw dat we acties als van Extinction Rebellion (XR) op de A12 moeten tolereren, omdat ze helpen tegen een democratisch tekort. Hij wijst daarbij op een ingebakken generatieconflict, te illustreren met het verschil tussen twintigjarigen en zeventigjarigen in Nederland. “Ieders stem is gelijkwaardig en ik denk niet dat we daaraan moeten sleutelen. Maar we moeten de jongere generatie de ruimte bieden om voor hun gerechtvaardigde belangen te vechten”, aldus Blom.

Ruim baan voor acties

Dat kan beginnen door acties als die van XR ruim baan te geven, zo schrijft Blom in Trouw. “Ze zetten de ernst van het klimaatprobleem in de schijnwerpers en helpen binnen de hele maatschappij het besef te doen indalen dat het belang van adequate klimaatactie de meer dagelijkse belangen heel, heel ver te boven gaat. Idealiter leidt dat er toe dat veel meer mensen het klimaatprobleem als ook van hen beschouwen en dienovereenkomstig stemmen en handelen.”