Senioren Journaal van dinsdag 28 februari

Toenemende zorgen brandgevaar

De brandweer moet steeds vaker uitrukken omdat thuiswonende ouderen met dementieklachten geen gevaar zien. De zorgen nemen toe over toenemende onveiligheid.

Meer vrijheid in Brabants T-Huiz

In voorbeeldwoningen van T-Huiz is te zien hoe hulpmiddelen en technologie mensen kunnen helpen (langer) comfortabel thuis te blijven wonen. Door het hele huis zijn 70 van slimme hulpmiddelen uitgestald.

Nieuwe prik ook voor ouderen niet nodig

Zelfs bij ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid richt corona nog maar weinig schade aan. Daarom is een nieuwe vaccinatieronde voor alle Nederlanders of voor specifieke groepen is niet nodig.

Wmo vangnet, geen hangmat

In Edam-Volendam is de zelfredzaamheid groot, maar toch wordt te veel een beroep gedaan op de gemeente. Het is een misverstand dat je voor alles naar de gemeente moet stappen, zegt de wethouder.

Na de bakker verdwijnt ook de bus

Harry en José, 70-plussers, zijn vaste buspassagiers. Meerdere keren per week pakken ze de bus. ‘Ander vervoer hebben we niet. Maar buslijn 132 rijdt straks niet meer langs Ulicoten.

Lang wachten op huishoudelijke hulp

Zorgvragers in Son en Breugel krijgen te maken met forse wachtlijsten. Voor huishoudelijke hulp komen er tientallen aanvragen in enkele weken, wat fors is voor een kleine gemeente.

Terug in de tijd met Geheugenbieb

In DOK Delft is de Geheugenbieb geopend, met boeken die herinneringen oproepen en spellen om samen herinneringen op te halen en het geheugen te trainen. Een geweldig initiatief, aldus Ouderenbond Delft.

Kapper Henk (89) denkt niet aan stoppen

Henk Kuitems (89) was 15 jaar toen hij begon met knippen. Nu, 74 jaar later, knipt hij nog altijd met veel plezier. ‘Dit is mijn hobby. Ik stop pas als God mij komt halen.’

Verpleeghuispakket thuis onhaalbaar

‘De inzet op Volledig Pakket Thuis is onhaalbaar en geen volwaardig alternatief’, klinkt het uit de verpleeghuissector. ‘We kunnen thuis in de wijk gewoon niet dezelfde zorg bieden als in een geclusterde woonsetting.’

Inwonerpeiling over sociaal beleid

De gemeente Twenterand houdt deze week weer een inwonerpeiling, nu over het sociaal beleid. “Vindt u de kwaliteit van zorg belangrijker dan de plek waar u deze zorg kunt krijgen?”

Beste verpleeghuiszorg laatste levensfase

Hoe kun je verpleeghuisbewoners in de laatste levensfase de beste kwaliteit van zorg bieden?  Een handboek helpt om elke dag bezig te zijn met het juiste doen met het ‘beste bewijs’.

Seniorenbeurs in Nijkerk

Hoe kan ik langer thuis wonen? Wat kan ik zelf doen of heb ik hulp nodig? Vrijdag houdt Nijkerk een Seniorenbeurs: denk na over uw toekomst en informeer hoe u gezond en vitaal ouder kunt worden.

Weerzin tegen sterftaks

“De erfbelasting moet bijdragen aan gelijke kansen. Maar ze tast de intergenerationele solidariteit en keuzevrijheid fors aan.” De fiscale hebzucht gaat hier echt te ver, aldus een EW-opinie.