Toenemende zorgen brandgevaar

Oma legt natte was op een hete gaskachel. Opa laat het gasfornuis zonder vuur aan staan. De brandweer moet volgens AD Amersfoortse Courant steeds vaker uitrukken omdat thuiswonende ouderen met dementieklachten geen gevaar zien.

“Wij maken ons hier zeker zorgen over”, zegt de woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht (VRU) naar aanleiding van een incident vorige week in Baarn. Daar haalde een thuiszorgmedewerkster een 85-jarige dementerende bewoonster uit haar huis, omdat ze een gaslucht rook.

Extra risico

Ouderen wonen steeds langer zelfstandig thuis. “Hierdoor zijn ouderen langer verantwoordelijk voor ook hun eigen brandveiligheid. Terwijl we hier te maken hebben met mensen die een extra risico lopen zichzelf niet in veiligheid te kunnen brengen op het moment dat er een brand ontstaat.”

Aangepaste woning

Ook Alzheimer Nederland ziet de onveiligheid toenemen doordat steeds meer mensen met een bepaalde zorgvraag thuis blijven, maar niet 24 uur per dag in de gaten worden gehouden. “Een oplossing zou een dementievriendelijke woning zijn”, zegt de woordvoerder van deze  organisatie in AD Amersfoortse Courant.

Kookbeveiligers

De VRU merkt op dat er ook technische innovaties op de markt zijn. “Zo zijn er kookbeveiligers die meten of er in verhoogde mate verbrandingsgassen vrijkomen bij het koken en, indien dit het geval is, een alarm laten horen of zelfs het gas of kookplaat uitschakelen.”

Meer voorlichting

De VRU geeft tegenwoordig voorlichting over veiliger wonen aan zowel inwoners als zorgmedewerkers maar ook mantelzorgers. “Op dit moment komen deze voorlichtingen vaak tot stand op verzoek van een vereniging van eigenaren, de gemeente of de zorginstantie zelf. We zijn echter aan het kijken hoe wij ook zelf in samenwerking met gemeenten de lokale zorgpartijen weer actiever hiervoor kunnen benaderen.”

Netwerkje bouwen

Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland, komt het probleem ook tegen. “Maar wij doen ons best om de risico’s te vermijden en daardoor hebben we eigenlijk heel weinig van deze incidenten. Wij trainen onze wijkverpleegkundige namelijk op het bouwen van een netwerkje rond een persoon. Familieleden, buren en kennissen kunnen regelmatig een oogje in het zeil houden en snel signaleren of er een risico is op brand of een gasexplosie”, stelt De Blok in AD Amersfoortse Courant.