Senioren Journaal van maandag 18 september

Huismeester terug in sociale rol

In Rotterdam is de verwachting dat bij seniorencomplexen de huismeesters overal, maar nu in een 2.0-rol, zullen terugkeren. De uitkomsten van overleg en pilots rond de huismeester in de sociale rol worden eind dit jaar verwacht.

Alle leeftijden samen in een buurtje

Bouw niet een flat of buurt voor één doelgroep, bouw voor alle leeftijden zodat jong en oud elkaar tot steun kunnen zijn. Oproep van een architect. “In Nederland zijn we het samenleven tussen generaties kwijtgeraakt.”

Vrijwilliger zoekt maatwerk

Ouderen wonen langer thuis. Daarmee groeit de behoefte aan informele zorg. Vrijwilligers zijn steeds meer actief via digitale platformen. “Je gaat niet met pensioen om je wéér vast te leggen op een rooster.”

Oudere werknemers dupe van campagne

De nieuwe campagne van de overheid, om werkgevers stimuleren om meer gepensioneerden in dienst te nemen, is volgens het CNV funest voor werknemers tussen 55 en 65 jaar: De campagne klinkt sympathiek, maar is dat niet.

Deel bezuinigingen 2024 van de baan

Het kabinet schrapt ongeveer de helft, 225 miljoen euro, van de omstreden bezuinigingen op de ouderenzorg. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van VWS voor 2024.

Goed Voor Elkaar in Someren

In de gemeente Someren is het project Goed Voor Elkaar gestart, voor alle 70-plussers in de gemeente. Het gaat over het hebben of opbouwen van een netwerk, om zo lang mogelijk de eigen regie te kunnen behouden.

Subsidie zorggeschikte woningen

Vanaf nu kunnen corporaties en zorgaanbieders subsidie aanvragen voor nieuwbouwwoningen en transformatie van bestaande woningen die geschikt zijn voor het verlenen van zorg.

Oppassen leuk, maar soms ook zwaar

Grootouders vinden het vaak leuk, voor de kinderen is het handig en het is goedkoper dan de opvang: veel opa’s en oma’s passen regelmatig op hun kleinkinderen. Gezellig, maar soms ook zwaar. En dat vinden grootouders niet altijd makkelijk om te zeggen.

Bezuinigen op AOW politiek niet haalbaar

Ambtenaren hebben doorgerekend hoe de overheid op de AOW zou kunnen bezuinigen, maar die plannen zijn politiek niet haalbaar. Alleen al het bevriezen van de AOW-uitkering (opbrengst 1,4 mrd) zou veel weerstand oproepen.

Gewoon bang om oud te worden

Met  de steeds terugkerende verhoging van de ziektekosten en de deplorabele staat van de ouderenzorg zal in de toekomst euthanasie steeds meer de oplossing gaan worden, denkt een Telegraaf-lezer.