Oudere werknemers dupe van campagne

De nieuwe campagne van minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is desastreus voor werknemers tussen 55 en 65 jaar. Dit stelt het CNV naar aanleiding van de campagne ´Sommige werknemers zijn niet te stoppen´. Minister Van Gennip wil met haar campagne werkgevers stimuleren om meer gepensioneerden in dienst te nemen. Funest voor werknemers tussen 55 en 65 jaar, stelt het CNV.

´Het klinkt sympathiek, deze campagne. Maar dat is het absoluut niet. Gepensioneerde werknemers zijn 25% goedkoper dan werknemers tussen de 55 en 65 jaar oud. Hiermee concurreren gepensioneerden een belangrijke groep weg, die nu al moeilijk aan het werk komt. Met deze campagne stelt minister Van Gennip werknemers tussen 55 en 65 jaar nog verder op achterstand,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Steeds meer gepensioneerde chauffeurs

Bij touringcarbedrijven ziet de CNV al dat de gepensioneerde een forse concurrent is voor de 55-plusser. “Daar komen steeds meer gepensioneerde chauffeurs. Ook bij het gewone busvervoer zien we steeds vaker gepensioneerde chauffeurs”, zegt CNV-voorzitter Fortuin in het AD. Hij benadrukt niks tegen gepensioneerden die doorwerken te hebben. “Dat is prima, maar er moet wel een gelijk speelveld komen.” Hij bepleit een subsidie voor werkgevers als ze 55-plussers in dienst nemen.

Ministerie praktijkonderzoek

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verwijst volgens het AD naar onderzoek waaruit blijkt dat er juist geen verdringing is van 55-plussers door gepensioneerden. Wel start het ministerie binnenkort met een groot praktijkonderzoek om te bekijken hoe de positie van 55-plussers op de arbeidsmarkt verbeterd kan worden.