Senioren Journaal van vrijdag 18 augustus

Pionieren met Ouderenpraktijk

Een Ouderenpraktijk volledig gericht op eerstelijnszorg; een dagelijks overleg over de beste zorg bij CVA-revalidatie: Hoe specialisten ouderengeneeskunde vanuit een netwerkbenadering in de regio medisch leiderschap tonen.

Animo voor knarrenhof breidt uit

Rhenen en Wageningen gingen hen al voor, nu willen ook oudere inwoners van Ede en Bennekom een Knarrenhof oprichten. Is zo’n plan te realiseren in anderhalf jaar of gaat het vier, vijf jaar duren?

Zelf de zorg voor je ouders dragen?

Zelf zorgen voor je vader, moeder, grootouders of oudere buren, is Nederland daar opnieuw toe bereid? Uit onderzoek blijkt van wel. Maar veruit de meeste Nederlanders willen de ouderenzorg op peil houden, ook al kost het hen dan meer.

Huis van de Wijk voor ouderen die thuis wonen

Vanuit een zorgcentrum in Sittard biedt het Huis van de Wijk gezelligheid, activiteiten en informatie. “Het is een plek om er even tussenuit te zijn en andere mensen te ontmoeten.”

Bij dementie weer handelingen aanleren

Het weer aanleren van handelingen aan mensen met dementie is de crux bij VanThuisUit. ‘Door constante herhaling kunnen mensen weer handelingen zelf die ze niet meer konden zonder deze training.’

Hittepan nu breder opgepakt

Er valt nog veel winst te behalen bij het vergroten van het bewustzijn van de gezondheidsrisico’s in de hitte. Het hitteplan wordt intussen breder opgepakt en mensen nemen hitte serieuzer.

Veel energiearmoede chronisch zieken

Veel mensen met ernstige chronische aandoeningen hebben een hoog energiegebruik en daardoor veel extra kosten. Hierdoor kunnen ze vaak niet of nauwelijks rondkomen.

Woonzorgwijzer Plus kijkje in de toekomst

In Zuid-Holland Zuid brengt een Woonzorgwijzer Plus de behoefte aan ouderenzorg nauwkeurig in kaart: met één druk op de knop de demografische gegevens van een bepaalde wijk in beeld.

Toch vergoeding speciale kniebrace

Wanneer je zorgverzekeraar besluit om bepaalde zorg niet te vergoeden, loont het soms om in beroep te gaan: Een artrosepatiënt kreeg via de Geschillencommissie een speciale kniebrace toch vergoed.

Vastberaden om er het beste van te maken

Still Standing is in Hilversum de naam van een tentoonstelling van documentair fotograaf Veronique Jansen: een serie portretten van gewone mensen die samen revalideren, een combinatie van moed, kracht en kwetsbaarheid.