Vastberaden om er het beste van te maken

Still Standing. Dat is de naam van tentoonstelling van documentair fotograaf Veronique Jansen. Het is een serie van vijftien portretten van gewone mensen die samen revalideren bij Amaris Gooizicht in Hilversum, aldus de Gooi- en Eemlander.

“Ondanks alles wat ze hebben meegemaakt, zijn ze vastberaden er het beste van te maken. Die combinatie van moed, kracht en kwetsbaarheid heb ik in deze reeks willen vastleggen.”

Negatieve beeldvorming

Het is geen toeval dat de Hilversumse fotograaf Veronique Jansen juist met deze groep mensen aan de slag is gegaan. “Ik erger me best vaak aan de beeldvorming rond ouderen. Ook in de media. Er hangt vaak toch wat negativiteit omheen, het gaat vaak over ziek zijn, over de problemen in de zorg. Ik vind het de hoogste tijd dat die andere kant eens wordt belicht.”

Het nieuwe leven accepteren

In de gesprekken bij Amaris Gooizicht trof Veronique Jansen de kracht en de moed om het nieuwe leven te accepteren, vertelt ze in de Gooi- en Eemlander. “Hoe verschillend mensen ook zijn, en na alles wat ze hebben meegemaakt, hebben ze allemaal de vastberadenheid om er weer wat van te maken, om door te gaan. Ze zijn niet de ziekte maar ze zijn zichzelf. In al hun kwetsbaarheid omarmen ze het leven.” “Kijk, je moet het ook niet mooier maken dan het is. Niemand wil dit, iedereen wil gezond blijven. Maar dat is niet de werkelijkheid.”