Senioren Journaal van dinsdag 16 mei

Sportschool is juist goed voor ouderen

De sportschool voor ouderen vooral goed voor aanvullende oefeningen?  Ouderen hebben in door de sportschool juist meer sociale contacten, van een praatje in de kleedkamer tot de koffie na afloop.

Staaroperatie twee ogen op één is dag beter

Het opereren van staar in beide ogen op één dag in plaats van met twee weken tussentijd: het is net zo veilig, patiëntvriendelijker én goedkoper. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Maastricht UMC+.

Haal de senior uit het verdomhoekje

Seniorisme – stereotypen, vooroordelen en discriminatie op grond van ouderdom – heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en mentale gezondheid van senioren. De covidmaatregelen hebben het hokjesdenken over ouderen enorm vergroot.

Leeftijd is geen getal maar een mindset

Is flat age geen ontkenning van wat ons allemaal te wachten staat? Doodsangst verpakt in kekke sneakers? Sarah Meuleman lijkt het eindeloos veel fijner om grijs te worden in een maatschappij waarin leeftijd geen getal, maar een mindset blijkt.

Krakau ziet vergrijzing niet als probleem

Gratis ov, een gratis monteur, Gemeenteraad van Ouderen. Het Poolse Krakau ziet de vergrijzing niet als een probleem. “Als we het potentieel van ouderen weten te benutten, is dat voor iedereen beter.”

Open brief senioren over Ter Apel

Seniorenvereniging Senioren va Nu Westerwolde heeft een open brief gepubliceerd over de ‘asieloverlast’ in Ter Apel. Hierin wordt opgeroepen “om te zorgen dat veiligheid en welzijn van de inwoners absolute prioriteit moet hebben boven alle andere afwegingen”.

Judoka’s van 84 en 79 behalen zwarte band

Judoka’s Giem Go-Tan (79) en Harry Tan (84) gingen bij sportschool Pleizier in Amsterdam Zuidoost op examen voor de zwarte judoband. “Harry en Giem zijn een voorbeeld voor andere ouderen, die niet zoveel meer bewegen.”

Denk niet al te lang na over ouder worden

Wellicht heb ik iets te veel over ouder worden en vergankelijkheid nagedacht, schrijft 40-plusser Karin Amatmoekrim na het interviewen van tien vrouwen tussen de 62 en 87 jaar. “Misschien volstaat het om gewoon te leven en lief te hebben – en te hopen dat het nog even langer duurt, dat het allemaal nog niet eindigt.”

Meer kwaliteitseisen uitvaartbranche

‘Bij 10 procent van de uitvaarten zijn mensen ontevreden over de dienstverlening. Dan gaat het om zo’n 16 duizend uitvaarten per jaar en dat is veel te veel.’ In de nieuwe wet zouden meer kwaliteitseisen moeten komen.

Preventieve mantelzorgwoning niet zomaar

Acht jaar bezig met een plan voor een preventieve mantelzorgwoning.” Ik mag volgens de omgevingswet het bijgebouw bouwen, maar ik mag er niet in wonen, omdat ik met mijn 81 jaar nog geen mantelzorgindicatie heb.”

Gemeenschappelijk wonen in vroegere kerk

Stichting Wonen Senioren Noordoostpolder gaat met een projectontwikkelaar veertien appartementen en een gemeenschappelijke ruimte ontwikkelen in de voormalige kerk De Ontmoeting. Op 23 mei is er een informatieavond.

Sensoren volgen elke stap

Spanje test in kleine dorpjes Remote Care: een systeem dat wifi, kunstmatige intelligentie en data combineert  om op een efficiënte manier zorg te verlenen aan ouderen die op zichzelf wonen.

Woonzorg doet mee met Greenspots

Met Greenspots Oudewater gaan inwoners zélf met elkaar kleine stukjes openbaar groen onderhouden. Met ook betrokkenheid vanuit woonzorg: oude hobby’s kunnen misschien wel worden opgepakt.

Doorstroming Amersfoortse woningmarkt

De gemeente Amersfoort startte samen met woningcorporaties een pilot met doorstroommaatregelen voor zowel de huur- als koopsector. Doorstroming is geen doel op zich, maar een middel om meer woningen beschikbaar te krijgen en zo meer mensen passend te laten wonen.