Preventieve mantelzorgwoning niet zomaar

Boerderijwonen is een prima idee. Maar het gaat waarschijnlijk bij de meeste gemeenten weer verzanden en vastlopen op visieloze plaatselijke politici, reageert Henk Houwers Doetinchem in Trouw

Houwers is zelf al acht jaar bezig “om in het kader van de participatiemaatschappij een preventieve mantelzorgwoning bij te bouwen op ons erf en ons huis te verkopen aan onze dochter en haar gezin. Er komt daardoor ook nog een prachtige helft van een dubbele woning beschikbaar.”

Niet wonen zonder indicatie

Vorige jaar heeft Houwers een pittige operatie moeten ondergaan. Momenteel wordt hij behandeld voor een meer leeftijdgebonden kwaal, schrijft hij in Trouw. “Met hulp van mijn echtgenote en kinderen ben ik nog redelijk zelfredzaam en heb ik nu gelukkig nog geen mantelzorgindicatie nodig. Ik mag volgens de omgevingswet het bijgebouw bouwen, maar ik mag er niet in wonen, omdat ik met mijn 81 jaar nog geen mantelzorgindicatie heb. De menselijke maat is in dit land al lang bij het grofvuil gezet en ingeruild voor meer profijtelijke uitgangspunten of voor het zogenaamde ‘ontstenen’ van het platteland.”