Leeftijd is geen getal maar een mindset

Voor flat agers is leeftijd een getal: wat telt zijn niet de jaren – of de wijsheid – het is de jeugdige mindset, schrijft Sarah Meuleman in NRC.

Hedonistisch, zelfzeker, tech-bewust: de ouderen van vandaag hebben een vitaliteit en levenslust die onvergelijkbaar is met eerdere generaties en lijken vastberaden nooit bejaard te zijn. Babyboomers verleiden moet je als bedrijf omzichtig doen want ze vinden het verschrikkelijk om op hun leeftijd te worden aangesproken. Niet demografische, maar psychografische eigenschappen worden steeds prominenter in communicatiestrategieën en reclamecampagnes.

Wijsheid der jaren

Alleen, vraagt Meuleman zich in NRC af: wat is er met die platgewalste leeftijd nog over van de wijsheid der jaren? Ervaring en anciënniteit spelen nauwelijks meer een rol. Is het niet krachtiger om elke levensfase, inclusief beperkingen, trots uit te dragen? Is flat age geen ontkenning van wat ons allemaal te wachten staat? Doodsangst verpakt in kekke sneakers?

Bejaarden met piercings

Sarah Meuleman is inmiddels ‘wijs’ genoeg om die vraag schaamteloos pragmatisch te benaderen. “Ouder worden, met name als vrouw, is niet eenvoudig: je wordt onvermijdelijk afgerekend op je leeftijd.” Zij weigert zich af te vragen of de horizontale hype moedig of potsierlijk is. “Het lijkt me eindeloos veel fijner om grijs te worden in een maatschappij waarin leeftijd geen getal, maar een mindset blijkt.” Meuleman ziet in NRC uit naar bejaarden met piercings en tachtigjarige talkshowhosts. “Sla dat getal maar plat!”