In seniorentheater jezelf blijven uitdagen

Al tien jaar brengt Venloos Ald, een toneelclub van zestigplussers, voorstellingen op de planken van Theater De Garage in Venlo.  Op zaterdag 27 mei is de première van Zo’n Jongen, geregisseerd door Natasja van Tilburg. Dagblad de Limburger schrijft er over.

Alie Oosterhuis (73) is er al vanaf het prille begin bij. “De groep is ontstaan tijdens een improvisatiecursus, bedoeld voor senioren. Dat was vreselijk leuk. Na een aantal vervolgcursussen kwamen we tot de conclusie dat we toch ook heel graag zelf een toneelstuk wilden maken”, vertelt ze.

Kleine handicap geen bezwaar

En zo geschiedde. Venloos Ald was geboren. De groep – de naam zegt het al – bestaat uit senioren, al is er formeel geen leeftijdsdrempel. Het gaat vooral om het plezier, aldus de Limburger. “Een kleine handicap is geen bezwaar”, zegt Oosterhuis. “Welke rol je ook krijgt, je kunt het je eigen maken. Zo heb ik zelf al twee mannenrollen gespeeld. Voor mij kan het niet theatraal genoeg. Toneel is uitvergroten, en dat is hartstikke leuk om te doen. Voorlopig ga ik lekker door. Ik ben ook krantenbezorger, maar toneelspelen is mijn grootste hobby.”

Vers oud bloed

Venloos Ald bestond het afgelopen decennium uit gemiddeld acht tot twaalf personen. Daar mag best wat ‘vers oud bloed’ bij. Met name mannen, die thans in de minderheid zijn, worden met open armen ontvangen. “De charme van seniorentheater is dat de spelers zichzelf blijven uitdagen”, stelt Marlie van Ulft, coördinator/programmeur van Theater De Garage in de Limburger. “Sommige dames komen zelfs wekelijks bij elkaar thuis om de teksten te bespreken. Natuurlijk, het blijft amateurtoneel, maar ze nemen het heel serieus. Kom eens kijken wat opa en oma op het toneel doen. Je zult niet teleurgesteld worden.”