Sportschool is juist goed voor ouderen

Madzy van der Kooij uit Rijswijk is het eens met onderzoeker Sauvik Das Gupta, reageert zij in Trouw: lopen en fietsen kun je beter buiten doen, op de band is het vermoeiender.

“Maar met zijn mededeling dat de sportschool voor ouderen vooral goed is voor aanvullende oefeningen, slaat hij de plank mis. Op mijn sportschool bezoeken ouderen de vele groepslessen en drinken daarna koffie. Er zijn vrouwen die ook bij ziekte en andere zaken naar elkaar omkijken. Er is veel keuze in de lessen en sinds corona zijn de onlinelessen een aanvulling.”

Minder kans op vallen

“Alle zeventigplussers die trainen in mijn sportschool gebruiken niet alleen de loopband, ze trainen ook hun bovenlichaam”, laat Jan Rob Dijkstra uit Winsum in Trouw weten. “Legio onderzoeken tonen aan dat ouderen die aan fitness doen juist gezonder en fitter zijn dan anderen. Het is ook veiliger, de kans op vallen is veel kleiner op een loopband dan buiten. En ouderen hebben door de sportschool juist meer sociale contacten, van een praatje in de kleedkamer tot een kopje thee na afloop. Een loopband zal vermoeiender zijn, de conclusie dat ouderen daardoor minder sporten en minder sociale contacten hebben, klopt niet.”