Senioren Journaal van dinsdag 14 november

Gemiddelde overwaarde vier ton

Met name ouderen blijken zich te kunnen verheugen op een stevige overwaarde van hun woning. Naar verwachting neemt het voordeel alleen nog maar verder toe. De gemiddelde overwaarde van 65-plussers ligt op €390.000.

Is het zorgbuurthuis de toekomst?

Een opmerkelijk moment van eensgezindheid tijdens het lijsttrekkersdebat bij RTL zondagavond: iedereen zag wel wat in het zorgbuurthuis. Wat is het en gaat het werken. “Het is zeker een interessant concept.”

Caissière van 74 populair

“Jumbo zoekt nieuwe collega’s! Ook uit de jaren 50, 60 en 70”, aldus een wervingscampagne. “In Tilburg hebben we zelfs een caissière van 74. Bij haar aan de kassa is het altijd druk, omdat mensen graag door haar geholpen willen worden.”

Pensioenleeftijd op de schop nemen

‘In een land dat al dertig jaar mensen tekort komt is een pensioenleeftijd een onzinnig iets’, zegt een hoogleraar. ‘Door de pensioenleeftijd kunnen mensen zomaar buitenspel worden gezet.’

Circusacrobatiek door 50-plussers

Acrobaten van boven de 55 die elkaar nog jonassen, liften en op de schouders tillen. In Glorious Bodies bouwen ouderen op elkaar in plaats van zo jong, fit en zelfstandig mogelijk te lijken.

Veel stemmen dementerenden gaan verloren

Wat gebeurt er met al die stemmen van dementerenden? “Het grootste deel van de stemmen van dementerenden zal verloren gaan, wat inherent is aan de ziekte, maar ook betekent dat deze groep zich op geen enkele manier kan laten horen.”

85% heeft digitale nalatenschap niet op orde

Wat laat je online allemaal na wanneer je komt te overlijden? 64 procent van ruim 18.000 deelnemers aan een onderzoek van Radar Testpanel denkt daar weleens over na. Maar 85 procent heeft niet alles, of zelfs nog helemaal niets geregeld.

Wachttijd oogarts elf weken

De wachttijden voor oogzorg zijn in sommige delen van het land schrikbarend toegenomen. De norm van vier weken wordt bij lange na niet gehaald. De wachttijden verschillen per regio sterk.

Wonen in een voormalige kerk

De voormalige Ontmoetingskerk in Emmeloord wordt een appartementencomplex voor senioren, met ook een centrale ruimte. Binnen een maand is de helft van de in 2025 op te leveren woningen verkocht.

Afspraken zorgverzekeraars nog ongewis

Het grootste deel van de contracten voor 2024 tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen is nog niet rond, waardoor het voor verzekerden lastig is een keuze te maken voor een nieuwe zorgverzekering. Voor de Consumentenbond is de maat vol.