Circusacrobatiek door 50-plussers

Dat zie je zelden tot nooit, schrijft de Volkskrant: acrobaten van boven de 55 die elkaar nog jonassen, liften en op de schouders tillen. In Glorious Bodies tellen de grijze haren, rimpels en sikjes juist mee. Choreograaf Piet Van Dycke (27), die circustheater aanvliegt vanuit beweging, vroeg deze vier mannen en twee vrouwen bewust vanwege hun leeftijd (tussen 55 en 67 jaar) om te ontdekken wat veroudering doet met een getraind lichaam vol circushistorie.

Opgeluchte high five

Niet dat die acrobatische ontmoetingen theatraal zo verrassend zijn. Het is doorsnee partneracrobatiek, rustig uitgevoerd, soms iets te kabbelend. Wie verbluffend circus verwacht, komt bedrogen uit. Het is vooral interessant te lezen wat zich tussen de poses afspeelt: de zorgzame omgang, een bemoedigend knikje, een handje in de rug, een opgeluchte high five.

Spelplezier spat er van af

Steeds duidelijker wordt het belang van collectieve steun en aandacht, aldus de Volkskrant: Partneracrobatiek bestaat bij de gratie van samenwerking en fysiek vertrouwen. Hier bouwen ouderen op elkaar in plaats van zo jong, fit en zelfstandig mogelijk te lijken. Dat geeft Glorious Bodies een sterk humanistische uitstraling. Het spelplezier spat af van deze ontroerende metafoor. Als tijdens de tournee de humor en zelfspot ook nog wat worden uitvergroot, gaan deze circuslichamen- op-leeftijd nog meer glanzen.